Tekst objavljen: 26.02.2015 7:25        


BEOGRAD, 11. februara (Tanjug) - Koridori Srbije nisu potrošili 23 miliona dinara za sanaciju tunela "Lipak" i "Železnik" na Obilaznici oko Beograda, već su, kako tvrde, čak ostvarili značajnu uštedu. U reagovanju na izjavu člana Fiskalnog saveta Vladimira Vučković da su "Koridori Srbije za sanaciju jednog tunela potrošili 23 miliona dinara više, jer je analiza za taj projekat radjena u mraku", Koridori su večeras saop

Koridori:Nismo potroĆili veĆ ona na tunelima

BEOGRAD, 11. februara (Tanjug) - Koridori Srbije nisu potrošili 23 miliona dinara za sanaciju tunela "Lipak" i "Železnik" na Obilaznici oko Beograda, već su, kako tvrde, čak ostvarili značajnu uštedu.
U reagovanju na izjavu člana Fiskalnog saveta Vladimira Vučković da su "Koridori Srbije za sanaciju jednog tunela potrošili 23 miliona dinara više, jer je analiza za taj projekat radjena u mraku", Koridori su večeras saopštili da "ne da nisu potrošili pomenutih 23 miliona dinara, nego su ostvarili i značajnu uštedu, a pritom obezbedili sigurne uslove za bezbedno odvijanje saobraćaja i time smanjili rizik koji je postojao dok su tuneli bili pušteni u saobraćaj bez rasvete, protivpožarnog i bezbednosnog sistema".
Koridori Srbije su u saopštenju naveli da su tokom 2008. i 2009. godine bili završeni radovi na izgradnji i opremanju tunela "Lipak" i "Železnik" i tada su bili pušteni u probni rad i eksploataciju svi sistemi, ali zbog nedostatka uslova za priključenje na javnu elektroenergetsku mrežu oni su isključeni i od tada do danas mnogo te opreme i prateće opreme i instalacija je nestalo, oštećeno i uništeno.
Pregled i procena oštećenja na osnovu kojih je izradjen predmer i konkursna dokumentacija za javnu nabavku i sklopljen ugovor za sanaciju tih tunela radjeni su 2011. godine, "pri čemu su tuneli bili bez struje, u mraku i pod punim saobraćajnim opterećenjem".
"U momentu pregleda nije bilo moguće adekvatno sagledati i analizirati sve neophodne količine i vrste radova, s obzirom na činjenicu da je pregled od strane stručnog osoblja vršen pri izuzetno nebezbednim okolnostima odnosno u apsolutnom mraku i pod saobraćajem", navodi se u saopšrenju Koridora Srbije.
Odredjene vrste radova, kako se dodaje, moguće je bilo adekvatno sagledati tek posle zatvaranja saobraćaja i preusmeravanja privremenom saobraćajnom signalizacijom, za šta su se stekli uslovi tek nakon započinjanja radova na sanaciji i pribavljanjem odgovarajućih dozvola od strane Ministarstva saobraćaja.
U junu 2012. godine, kao investitor i naručilac posla, Koridori Srbije zaključili su ugovor o izvodjenju radova na sanaciji tunela "Lipak" i tunela "Železnik" i priključenju objekata na elektroenergetsku mrežu.
Predmet ovog ugovora je izvodjenje radova na sanaciji oštećene i otudjene opreme tunela "Lipak" i "Železnik".
Radovi koji su predmet ovog ugovora pretežno su: sanacija elektroenergetskih i telekomunikacionih instalacija, ugradnja i sanacija elektroenergetske opreme, ugradnja i sanacija opreme za svetlosnu signalizaciju, sistem svetlosnog obeležavanja, detekciju i kontrolu saobraćaja i prateće sigurnosne opreme za bezbednost saobraćaja, koja podrazumeva izmedju ostalog i protivprovalne sisteme, protivpožarne sisteme, kontrolu vidljivosti, kontrolu vetra i hidrantsku mrežu, precizira se u saopštenju.
Koridori Srbije su tokom 2013. i 2014. godine organizovali izvodjenje tih radova na sanaciji tunela i nakon toga su oni bezbedno pušteni u saobraćaj.
Ocenjujući da se "gospodin Vučković nije dobro informisao o predmetnoj problematici", Koridori Srbije su naveli u saopštenju da su "Na taj način izveli sve neophodne radove pri čemu su ostvarili uštedu u odnosu na ugovorene radove i veću od pomenutih 23 miliona dinara".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana