Tekst objavljen: 28.10.2016 14:51        


Srbija je u vrhu po cenama naftnih derivata u regionu, a razlog za takvu anomaliju su akcize i druge dažbine koje uzima država.

Kako nas država pljačka na gorivu

Zbog ovakve situacije, u zavisnosti od derivata na litar kupljenog goriva država kroz namete uzme više od pola litra. Najveća zahvatanja su na dizel gorivu 57,62 odsto, zbog čega je ovaj derivat najskuplji u poređenju sa svim zemljama bivše Jugoslavije.

Koliko je to veliki udeo za mala srpska primanja, pokazuje podatak da se naša zemlja nalazi na 12. mestu u Evropi po visini tih dažbina. Ispred Srbije su samo 10 ekonomsko visokorazvijenih zemalja zapadne Evrope i Skandinavije, kao i Slovenija, koja i pored toga ima nešto nižu cenu dizel goriva od nas. Ništa nije bolja situacija ni s TNG, gde država po litru zahvata 50,71 odsto, dok kod benzina u njenoj kasi završava 58,64 odsto od maloprodajne cene.

Putnici u tranzitu ne kupuju kod nas

- Država bi trebalo da smanji namete, pre svega akciza jer zbog njih su cene goriva među najvećim u okruženju. Posledice ovakve politike su velike jer se građani i transportna preduzeća sve češće odlučuju da gorivo kupuju u inostranstvu jer im je to isplativije. I putnici u tranzitu ne kupuju kod nas, pa država treba da proceni šta joj je važnije, iznos akciza ili promet goriva - smatra Mićović.
Ovakva akcizna politika astronomski uvećava cene goriva, pa Udruženje naftnih kompanija smatra da se ona mora menjati jer gube naftaši, građani, ali i sama država jer se smanjuje promet goriva u Srbiji s obzirom na to da ga građani i prevoznici kupuju u inostranstvu.

- Prosečne maloprodajne cene benzina i dizela u Rumuniji, Bugarskoj, Makedoniji, Hrvatskoj i BiH su niže nego u Srbiji, tako da su benzinske stanice bliže granici zabeležile pad prometa oko 20 odsto. Kada se uporedi cena goriva u našoj i zemljama u neposrednom okruženju, najveće prosečne maloprodajne cene dizela su u Srbiji, ali ako se iskažu bez državnih taksa, Srbija se svrstava u sredinu liste - kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

On dodaje su cene benzina i TNG na nivou regionalnog proseka.- Da su državna zahvatanja na auto-gas u rangu susednih zemalja, u Srbiji bi ovaj energent bio ubedljivo najjeftiniji - smatra Mićović.

Miodrag Vasić iz Beograda kaže da zbog ovako visokih cena sve češće kupuje benzin u Bijeljini.
- Udaljenost od 140 kilometara simbolična je u odnosu na novac koji uštedim kupovinom goriva preko granice. Napunim rezervoar evrodizelom svake nedelje i uštedim po litru oko 43 dinara, pa mi se i put isplati - kaže Vasić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akcize na gorivo naftne kompanije skupo gorivo gorivo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana