K

IzvorTANJUG

Tekst objavljen: 18.03.2015 2:50        


BEOGRAD, 3. marta (Tanjug) - Rusko-srpska privredna izložba "Ekspo-Rusija Srbija 2015" i Beogradski poslovni forum biće otvoreni sutra u Beogradu i trajaće do 6. marta, najavili su danas organizatori. Druga po redu srpsko ruska izložba i poslovni forum biće održani u Kongresnom centru hotela "Metropol Palas".

K

BEOGRAD, 3. marta (Tanjug) - Rusko-srpska privredna izložba "Ekspo-Rusija Srbija 2015" i Beogradski poslovni forum biće otvoreni sutra u Beogradu i trajaće do 6. marta, najavili su danas organizatori.
Druga po redu srpsko ruska izložba i poslovni forum biće održani u Kongresnom centru hotela "Metropol Palas".
Skup će otvoriti ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Ccepurin, a tom prilikom biće pročitano i pismo podrške privrednoj saradnji dve zemlje ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, najavljeno je na konferenciji za novinare.
Cilj privredne izložbe je da se dodatno ojačaju i prošire trgovinsko-ekonomski, politički i humanitarni odnosi Srbije i Rusije, koji su strateškog karaktera, rekao je šef Trgovinskog predstavništva Rusije u Srbiji, Andrej Hripunov.
On je najavio da se na izložbi očekuje pristustvo više od 100 velikih, srednjih i malih preduzeća iz 15 regiona Rusije, kao i predstavnici osam ruskih državnih fakulteta, uz dosta kompanija iz Srbije i zemalja regiona, a predvidjen je i širok poslovni program.
Hripunov je ukazao da je, pored energetske i saradnje u saobraćaju i poljoprivredi, moguće proširiti partnerstvo dve zemlje i na druge privredne oblasti, kao i spisak robe i usluga koje se mogu medjusobno razmenjivati.
Iako je izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije u Rusiju znatno porastao prošle godine, još ima mogućnosti za rast izvoza, ukazao je on i naglasio da bi najbolje bilo formirati zajednička preduzeća u prehrambenoj industriji čiji bi proizvodi mogli da se izvoze na rusko tržište.
Direktor Sektora za industriju i poljoprivredu Privredne komore Srbije, Jaša Erčić, ukazao je da je tržište Rusije jedno od najznačajnijih za izvoz iz Srbije i naveo da je trgovinska saradnja dve zemlje lani porasla za više od 12 odsto.
Prema njegovim rečima, u januaru 2015. taj trend rasta je nastavljen za oko 22 odsto u oblasti poljoprivrede, iako sveukupna trgovinska razmena u tom mesecu beleži pad u odnosu na januar prošle godine.
Erčić je pozvao srpske privrednike da posete izložbu i iskoriste ovu veliku šansu za saradnju sa ruskim kompanijama.
U okviru izložbe sutra će biti održana konferencija "Razvoj političke i ekonomske saradnje sa ciljem realizacije projekata balkanske i evropske saradnje", uz učešće predstavnika ruske Državne Dume, Ambasade Rusije u Srbiji, Trgovinskog predstavništva Rusije, ekonomista i privrednika iz Rusije i zemalja jugoistočne Evrope.
Takodje će biti održani i Diskusiona platforma "Razvoj političke i ekonomske saradnje u cilju uspešne realizacije zajedničkih projekata regionalnog i opšteevropskog značaja", prezentacija "Perspektive za proširenje saradnje izmedju Rusije i država Balkanskog poluostrva na medjuregionalnom nivou", okrugli stolovi o rusko-srpskoj saradnji u energetici, saobraćaju, poljoprivredi, medicini i obrazovanju.
U Glavnoj sali izložbe "Expo-Rusija Srbija 2015", u četvrtak, 5. marta biće potpisan i trilateralni investicioni sporazum o izgradnji "Fabrike za proizvodnju kotlova na pelet" u Vranju.
Organizator izložbe je OAD "Zarubež-Ekspo", suorganizatori su Medjunarodna asocijacija svetskih fondova (MAFM) i Privredna komora Srbije, uz podršku Saveta Federacije Rusije, ruske Državne Dume, Ministarstava spoljnih poslova, industrije, ekonomskog razvoja, poljoprivrede, zdravlja, kao i resornih ministarstva iz Srbije, Trgovinskog predstavništva Rusije u Srbiji, Trgovinsko-industrijske komore Rusije, Ambasade Rusije u Srbiji, Ambasade Srbije u Rusiji, Ruskog centra za nauku i kulturu u Srbiji "Ruski dom".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana