Tekst objavljen: 28.03.2017 10:59        


SEUL, 28. marta (Tanjug) - Privredni rast Južne Koreje, četvrte najveće azijske ekonomije, bio je veći nego što se mislilo za svaku od poslednje dve godine, saopštile su danas vlasti te zemlje. Centralna banka Južne Koreje je podigla stopu privrednog rasta za 2016. godinu za 0,1 procentni poen, na 2,8 posto, navodeći da je proizvodni sektor poslovao bolje nego što se ranije procenjivalo, prenosi agencija Frans pres.

Južna Koreja povećala pokazatelje privrednog rasta

Južnokoreske monetarne vlasti su takođe povećale pokazatelj rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2015. godinu sa ranijih 2,6 procenata na 2,8 odsto, tako da je prošlogodišnji privredni rast na istom nivou u poređenju sa prethodnom godinom.

Decenije ubrzanog rasta podigle su Južnu Koreju iz pepela korejskog rata, učinivši tu zemlju jednom od vodećih privreda među članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), ali je njena privredna ekspanzija u novije vreme usporila.

Kako navodi Frans pres, među faktorima koji su uticali na to su i ekonomska razočaranja koja su za posledicu imala velike antikorupcijske proteste posle kojih je sa funkcije opozvana predsednica Park Geun-Hje.

Bruto nacionalni dohodak (BND) po stanovniku Južne Koreje dostigao je 27.561 dolar u 2016, što je za 1,4 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, navela je centralna banka.

Proizvodni sektor je lani zabeležio rast od 2,3 posto a ne 1,7 procenata, kako je saopšteno u janauru, dok je u 2015. godini registrovao ekspanziju od 1,8 posto.

Izvoz je prošle godine povećan za 2,1 procenata nasuprot padu od 0,1 posto godinu dana ranije, dok je uvoz porastao za 4,5 odsto u odnosu na 2,1 posto iz 2015.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana