Tekst objavljen: 27.02.2015 12:35        


PIROT, 12. februara (Tanjug) - Slobodna zona Pirot, u okviru koje radi oko 5.000 radnika, ostvarila je tokom prošle godine ukupan promet od preko 650 miliona evra a njeni korisnici izvezli su robu u vrednosti od skoro pola milijarde evra, izjavio je danas direktor te slobodne zone Dragan Kostić. U režim slobodne zone, po rečima direktora, ulazi i novoizgradjena fabika "Big Tigar", investicija francuskog i svetskog gumarskog giganta "Mi&sc

Izvoz iz Slobodne zone Pirot pola milijarde evra

PIROT, 12. februara (Tanjug) - Slobodna zona Pirot, u okviru koje radi oko 5.000 radnika, ostvarila je tokom prošle godine ukupan promet od preko 650 miliona evra a njeni korisnici izvezli su robu u vrednosti od skoro pola milijarde evra, izjavio je danas direktor te slobodne zone Dragan Kostić.
U režim slobodne zone, po rečima direktora, ulazi i novoizgradjena fabika "Big Tigar", investicija francuskog i svetskog gumarskog giganta "Mišlena" vredna preko 220 miliona evra, kao i novoizgradjena proizvodna hala kompanije "D kompani" iz Babušnice u koju je uloženo oko deset miliona evra.
"Danas u Pirotu boravi komisija sastavljena od predstavnika sedam ministarstava. To je zakonski postupak za stavljanje u režim slobodne zone korisnika koji su proširili pogone. Veoma smo zadovoljni da nova investicija 'Mišlena', fabrika 'Big Tigar' ulazi u režim slobodne zone, a sa njom i nova fabrika 'D kompani' iz Babušnice koja je izgradjena u granicama slobodne zone, zatim pogon hladnjače 'Lenada', što je prvi poljoprivredni pogon u našoj zoni", kazao je Kostić.
"Tigar tajers", kako je dodao, već radi u režimu slobodne zone, ali će sada i novoizgradjena fabrika raditi u tom režimu.
"Sada ćemo poslovati na 116 hektara infrastrukturno opremljenog zemljišta, tako da time nastavljamo rast i proširenje a u budućnosti ćemo razmišljati i o novim lokacijama", kaže sagovornik Tanjuga.
Po njegovim rečima prošle godine ostvaren je rekord kada je reč o prometu i izvozu korisnika Slobodne zone Pirot.
"Ukupan promet svih korisnika slobodne zone je veći od 700 miliona evra, a ostvaren je izvoz od blizu pola milijarde evra", precizirao je on.
Direktor Uprave za slobodne zone Republike Srbije, Milan Ristić, koji je i predsednik komisije koja obilazi pogone koji treba da udju u režim slobodne zone, kazao je da komisija trenutno proverava područje od 25 hektara koje bi trebalo da počne da radi u režimu slobodne zone i da počne da koristi pogodnosti koje pružaju takve zone.
"Ovde imamo puno posla, jer prvi put komisija treba da radi tri dana u jednom mestu pošto je veliko područje i ima dosta objekata. Juče smo obišli 'Big Tigar', i tu je zaista sve odradjeno fantastično. Danas smo obišli objekat kompanije 'D kompani'", kazao je Ristić.
Komercijalista firme "D kompani" Andjelka Ilić kaže za Tanjug da je vrednost investicije u izgradnju novog proizvodnog pogona oko deset miliona evra. Kompanija "D kompani" se bavi proizvodnjom alata za gumarsku industriju.
"U poslednjih nekoliko godina se naš izvoz jako povećao tako da je došlo do potrebe za proširenjem kapaciteta i to ovde u Slobodnoj zoni. U toku je izgradnja proizvodne hale od oko 2.000 kvadrata, a do kraja godine se planira izgradnja još jedne hale od oko 3.500 kvadrata", navela je ona.
Prema njenim rečima, planira se upošljavanje 150 do 200 radnika.
"Više od 50 posto naše proizvodnje ide za izvoz, tako da su sve pogodnosti Slobodne zone od velikog značaja za nas. Proizvodnja u novoj hali počeće do kraja ove godine", kazala je Tanjugu Ilićeva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana