Tekst objavljen: 17.03.2015 4:50        


SARAJEVO, 2. marta (Tanjug) - Iz Bosne i Hercegovine u poslednje dve godine izvezeno je zlata u vrednosti od 48 miliona KM (24,5 miliona evra), piše danas "Dnevni avaz" pozivajući se na Upravu za indirektno oporezivanje (UIO). Medju skupocene proizvode te vrednosti koji su izašli iz BiH, pored zlatnih, bilo je i draguljarskih predmeta, kao i drugih plemenitih metala.

Iz BiH za dve godine izvezeno zlato za 24 miliona evra

SARAJEVO, 2. marta (Tanjug) - Iz Bosne i Hercegovine u poslednje dve godine izvezeno je zlata u vrednosti od 48 miliona KM (24,5 miliona evra), piše danas "Dnevni avaz" pozivajući se na Upravu za indirektno oporezivanje (UIO).
Medju skupocene proizvode te vrednosti koji su izašli iz BiH, pored zlatnih, bilo je i draguljarskih predmeta, kao i drugih plemenitih metala.
Zanimljivo je da je od tog iznosa u 2013. izvezeno zlata u vrednosti od 35,4 miliona KM, dok je u prošloj godini preko granice otišlo zlato vredno 12,6 miliona maraka. U 2012. godini izvezeni plemeniti metali i dragulji vredeli su 19,4 miliona KM.
Istovremeno, kada je uvoz u pitanju, registrovano je da je u sve tri prethodne godine uvezeno manje zlata, plemenitih metala i dragulja nego što ih je izvezeno. Uvoz u 2014. godini iznosio je 6,4 miliona KM, godinu ranije 6,2 miliona KM i 2012. godine 5,1 milion KM.
List "Avaz" navodi da se zlato najčešće izvozi u vidu nakita, a sve češće se pretapa i u poluge, pa se izvozi u tom obliku.
Zlato se iz BiH najviše izvozi u Tursku, Sloveniju, Italiju i Nemačku.
Zlatari u Bih, kako se dodaje, sve češće upozoravaju na to da izvoznici zlata ne moraju državi ništa da plate, a da iz nje izvlače višemilionsku vrednost.
Medjutim, uprkos upozorenjima vlasnika zlatarskih radnji iz svih krajeva BiH da se neograničenim izvozom zlata narušava ekonomska stabilnost zemlje, godinama niko ne reaguje, konstatuje "Avaz".
Prema podacima Svetskog saveta za zlato iz avgusta 2014. godine, BiH ima tri tone zlatnih rezervi, po čemu, kako je navedeno, spada medju zemlje sa najoskudnijim iznosom obezbedjenja u tom plemenitom metalu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana