Tekst objavljen: 17.03.2015 10:40        


DABLIN, 2. marta (Tanjug) - Preradjivačka aktivnost u Irskoj porasla je u februaru na najviši nivo u poslednjih 15 godina, nakon relativno slabog januara, budući da su snažne nove narudžbe podstakle rast zapošljavanja u sektoru, pokazali su podaci medjunarodne finansijske grupacije Investek. Indeks menadžera nabavke (PMI), kog izračunava Investek, porastao je prošlog meseca na 57,5 sa 55,1 poena iz januara, a iznad granice od

Irska preradjivačka aktivnost najviša u 15 godina

DABLIN, 2. marta (Tanjug) - Preradjivačka aktivnost u Irskoj porasla je u februaru na najviši nivo u poslednjih 15 godina, nakon relativno slabog januara, budući da su snažne nove narudžbe podstakle rast zapošljavanja u sektoru, pokazali su podaci medjunarodne finansijske grupacije Investek.
Indeks menadžera nabavke (PMI), kog izračunava Investek, porastao je prošlog meseca na 57,5 sa 55,1 poena iz januara, a iznad granice od 50 poena, koja razdvaja rast od pada sektorske aktivnosti, nalazi se već dve godine, prenosi Rojters.
Irska privreda snažno se oporavila od kada je izašla iz programa pomoći EU i Medjunarodnog monetarnog fonda krajem 2013, a vlada u Dablinu procenjuje da je bruto domaći proizvod (BDP) prošle godine porastao oko pet odsto, što bi, ukoliko bude potrvrdjeno, bio najviši rast BDP-a u EU.
Glavni ekonomista Investeka Filip O'Salivan ocenio je rezultate iz preradjivačkog sektora iznenadjujuće dobrim, imajući u vidu neizvesnost u Grčkoj i Ukrajini i opšte izbore u Britaniji zakazane za maj.
Konzervativci, koji su na vlasti u Britaniji, obećali su da će ukoliko pobede na izborima održati referendum o članstvu Britanije u EU, što bi uticalo na Irsku kojoj je Britanija najveći trgovinski partner.
Podindeks koji meri zaposlenost dostigao je najviši nivo od 1998, a indeks novih narudžbi na šestogomesečnom je maksimumu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana