Tekst objavljen: 31.03.2017 10:44        


ZAGREB, 31. marta (Tanjug) - Hrvatski koncern Agrokor je od danas u 12:55 sati u blokadi, javlja portal Indeks, navodeći da je potvrdu o tome dobio u državnoj Finansijskoj agenciji (Fina). "Prema podacima sa Fininog servisa, danas u 12:55 u blokadi je i Agrokor d.d. , a pored njega blokirane račune imaju i Belje, i PIK Vinkovci", objavio je Indeks.

Index: Danas blokiran i račun Agrokora

Belje i PIK Vinkovci su kompanije iz sastava tog hrvatskog koncerna.
Predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković je prepodne najavio da će vlada na današnjoj sednici doneti zakon o sistemskim preduzećima i poručio da im nije cilj spasavanje bilo koga, pa ni vlasnika Agrokora Ivice Todorića, već zaštita hrvatskog ekonomskog i finansijskog sistema.

"Imali smo jutros sastanak Kluba HDZ-a na kom smo predstavili konture zakona koji ćemo predložiti. Dakle, reč je o postupku vanredne uprave u trgovačkim drušvima od sistemskog značaja", rekao je Plenković novinarima u Saboru posle sednice Kluba HDZ-a, izvestila je agencija Hina.

Prema njegovim rečima, reč je o zakonskom predlogu koji se pravi zbog činjenice da kada se država, odnosno neke njene velike kompanije nađu u poteškoćama, treba da postoji adekvatan zakonski i institucionalni okvir koji, po njegovom uverenju, u ovom trenutku u Hrvatskoj ne postoji.

Na piitanje da li su tačna nagađanja da je postignut dogovor između poverilaca i uprave koncerna Agrokor, Plenković je odgovorio da vlada nije ni uprava kompanije, ni predstavnik banaka, niti predstavnik dobavljača.

Dodao je da ukoliko vlasnik i uprava pronađu rešenje koje će omogućiti rešavanje obaveza i likvidnost, vlada će biti zadovoljna, jer to znači da se na tržištu i aktivizmom onih koji upravljaju kompanijom pronašlo rešenje.

"Mi pravimo plan B, koji služi zaštiti interesa hrvatske države. Vlasnik kompanije i uprava ima svo pravo da traži najbolje rešenje za njih unutar hrvatskoga sistema", rekao je on.
Plenković je takođe otkrio da nije imao informacije o kaznenoj prijavi koju je predsednik Sabora Božo Petrov podneo protiv Ivice Todorića, vlasnika Agrokora.

"Nisam imao nikakvih informacija o tom potezu, verujem da je on to napravio iz nekih svojih razloga kao građanin, ne kao predsednik Sabora", kazao je.

Hrvatski premijer nije hteo da komentiriše najave iz Mosta prema kojima ta stranka ostaje pri zahtevu da za Ivicu Todorića više nema mesta niti u upravljačkoj niti u vlasničkoj strukturi.
Plenković nije prcizirao kada će predlog zakona u saborsku proceduru.

Kako javlja Poslovni dnevnik, u Erste banci se, u međuvremenu, održavaju dogovori između najvećih dobavljača i kreditora, a u sedište te banke u Zagebu su, kako navodi ušli predstavnici Atlantic Grupe, Kraša, Vindije i drugi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana