Tekst objavljen: 07.03.2015 3:55        


ZAGREB, 20. februara (Tanjug) - U Hrvatskoj je u januaru stopa inflacije iznosila minus 0,9 odsto na godišnjem nivou, što nije zabeleženo u poslednjih 15 godina, a tome je najviše doprineo pad cena goriva, odeće i obuće, kao i prehrambenih proizvoda. Hrvatski Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je da su u januaru cene robe i usluga za ličnu potrošnju, merene indeksom potrošačkih cena, u odnosu na decemba

Hrvatska u deflaciji od 0,9 odsto na godišnjem nivou

ZAGREB, 20. februara (Tanjug) - U Hrvatskoj je u januaru stopa inflacije iznosila minus 0,9 odsto na godišnjem nivou, što nije zabeleženo u poslednjih 15 godina, a tome je najviše doprineo pad cena goriva, odeće i obuće, kao i prehrambenih proizvoda.
Hrvatski Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je da su u januaru cene robe i usluga za ličnu potrošnju, merene indeksom potrošačkih cena, u odnosu na decembar 2013. pale 0,5 odsto, a u odnosu na januar prošle godine 0,9 odsto, preneo je portal Seebiz.
Potrošačke cene beleže pad drugi mesec zaredom, a godišnja stopa pada od 0,9 odsto najviša je od 2000. godine, otkad DZS prati rezultate indeksa potrošačkih cena, navode analitičari Rajfajzen banke Austria (RBA) u osvrtu na izveštaj DZS-a.
To je ujedno i veći pad cena od očekivanog, budući da su analitičari u anketi Hine prosečno procenjivali da će cene u januaru pasti 0,4 odsto na godišnjem nivou.
Pad cena u januaru, kako se navodi, predstavlja nastavak deflacije iz 2014. kada su potrošačke cene pale 0,2 odsto u odnosu na 2013, pa će se 2014. godina pamtiti kao prva deflacijska godina u istoriji zemlje.
Prema mišljenju makroekonomista, na pad cena uticala je slaba domaćae tražnja, ali još i više pad cena nafte i prehrambenih sirovina na svetskom tržištu.
Tako su u januaru, na godišnjem nivou, najviše pale cene prevoza (8,4 odsto), pri čemu su cene goriva potonule 14,3 odsto. Cene odeće i obuće bile su niže 2,8 odsto, dok su 0,7 odsto pale cene hrane i bezalkoholnih pića, koje u strukturi potrošačke korpe imaju najveći udeo od gotovo 30 odsto.
S druge strane, najviše su na godišnjem nivou, 3,1 odsto, porasle cene rekreacije i kulture, a s rastom od 3,0 odsto slede cene alkoholnih pića i duvana.
U nastavku godine deflatorna kretanja i dalje će podržavati slaba lična potrošnja, ali i deflatorni pritisci iz zemalja u okruženju.
S druge strane, deflatorne pritiske na godišnjem nivou mogla bi ublažavati srazmerno niska baza iz 2014, zaključuju analitičari RBA.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana