Tekst objavljen: 18.03.2015 10:01        


ZAGREB, 3. marta (Tanjug) - Cene poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj su u 2014. u odnosu na prethodnu godinu pale za 3,5 odsto, zbog izrazito kišne godine, a delom i zbog embarga izvoza iz zemalja Evropske unije u Rusiju, pokazali su najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Na smanjenje cena na godišnjem nivou, kako pojašnjavaju statističari, uticao je pad cena biljnih proizvoda za 6,2 odsto, kao i cena stoke

Hrvatska: Kišna godina spustila cene hrane

ZAGREB, 3. marta (Tanjug) - Cene poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj su u 2014. u odnosu na prethodnu godinu pale za 3,5 odsto, zbog izrazito kišne godine, a delom i zbog embarga izvoza iz zemalja Evropske unije u Rusiju, pokazali su najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Na smanjenje cena na godišnjem nivou, kako pojašnjavaju statističari, uticao je pad cena biljnih proizvoda za 6,2 odsto, kao i cena stoke i živine za 3,2 odsto, preneo je portal Seebiz.
Istovremeno su cene stočnih proizvoda u u poredjenju sa 2013. porasle 5,2 odsto, pre svega zbog poskupljenja mleka i meda, dok su jaja poskupela za 8,1 odsto, naveli su statističari.
Oni ističu da se može pretpostaviti da je pad cena većine biljnih proizvoda u 2014. posledica izrazito kišne godine koja je uticala da se njihov kvalitet delimično smanji zbog većeg postotka vlage, manjeg postotka šećera, oštećenja plodova i lošijeg zrenja.
U DZS-u veruju da je delimični uticaj na nivo cena imala i veća ponuda poljoprivrednih proizvoda na evropskom tržištu, uzrokovana embargom izvoza iz zemalja Evropske unije u Rusiju. Prema podacima statistike, cena žitarica je u prošloj godini prema godini ranije smanjena za 5,8 odsto, povrća za 7 odsto, voća za 17,3 odsto, krompira (uključujući semenski) za 30,6 odsto, maslinovog ulja za 3,3 odsto.
Iz DZS-a napominju kako su obilne kiše u 2014. uticale i na cene meda koje su porasle zbog manje proizvodnje prouzrokovane nedostatkom ispaše za pčele.
Rast cena lane je zabeležen i kod vina, za 12,6 odsto, mleka za 7,8 odsto, krmnog bilja za 2,6 odsto, cveća i sadnica za 4,2 odsto, stočnih proizvoda za 5,2 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana