Tekst objavljen: 18.03.2015 12:11        


IVANJICA/ARILJE, 3. marta (Tanjug) - Pojedini hladnjačari pokušavaju da lobiranjem proizvodjača malina spreče nastavak razgovora sa nadležnima o ceni ovog voća, ocenio je danas za Tanjug predsednik ivanjičkog Udruženja "Malinar ", Dobrivoje Radović. "Naš dogovor sa premijerom je bio da se pre izvoza prvog kontigenta malina postigne dogovor o ceni 'crvenog zlata', budući da smo mi iz Ivanjice i Arilja oštećeni u odnosu na Kol

Hladnjačari lobiraju proizvodjače malina

IVANJICA/ARILJE, 3. marta (Tanjug) - Pojedini hladnjačari pokušavaju da lobiranjem proizvodjača malina spreče nastavak razgovora sa nadležnima o ceni ovog voća, ocenio je danas za Tanjug predsednik ivanjičkog Udruženja "Malinar ", Dobrivoje Radović.
"Naš dogovor sa premijerom je bio da se pre izvoza prvog kontigenta malina postigne dogovor o ceni 'crvenog zlata', budući da smo mi iz Ivanjice i Arilja oštećeni u odnosu na Kolubarski i Mačvanski okrug", rekao je on, podsetivši da je lani bila velika razlika u otkupnoj ceni ovog voća izmedju šabačkog kraja, gde je bila 230 dinara po kilogramu, i većeg dela zapadne Srbije u kojoj je cena bila 150 din/kg.
"Mi za tekuću godinu zahtevamo akontnu cenu od 2,3 evra po kilogramu, ali i isplatu razlike za prošlu", zaključio je Radović.
Predsednik ariljskog Udruženja "Vilamet - Spas", Dragan Bogdanović kaže da malinari zahtevaju nastavak razgovora sa premijerom Aleksandrom Vučićem, jer, kako tvrdi, samo on može da pomogne u rešavanju njihovog problema.
"Avgusta prošle godine smo započeli dogovor sa hladnjačarima u prisustvu premijera, medjutim tada su nam ponudili 170 dinara po kilogramu sa PDV-om, a porez ne treba da udje u cenu, jer bi tada ovo voće stajalo nešto preko 150 dinara. Takodje, zahtevamo razliku isplate maline za 2014. godinu, a hladnjačari se izgovaraju nesklopljenim ugovorima o izvozu", rekao je on danas Tanjugu.
Prema njegovim rečima, hladnjačari tvrde da do oktobra nisu imali nijedan ugovor o prodaju ovog voća. Boganović smatra da svi zajedno treba da sednu za sto i dogovore se o daljim koracima vezano za proizvodnju, plasman i cenu maline koja, kako ističe, ne sme biti niža od 2,3 evra po kilogramu.
(kraj) sok/ nma

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana