Tekst objavljen: 11.03.2015 1:00        


TOKIO, 24. februara (Tanjug) - Japanski industrijski konglomerat Hitači kupiće od italijanske firme Finmekanika njeno poslovanje u oblasti proizvodnje vozova i železničke signalizacije, čija bi vrednost mogla da premaši dve milijarde dolara (1,76 milijardi evra). Hitači navodi da će platiti 773 miliona evra za 40 odsto udela Finmekanike u firmi Ansaldo STS, drugom po veličini svetskom proizvodjaču pružne signalizacije, kao i 36 miliona evr

Hitači kupuje filijale Finmekanike

TOKIO, 24. februara (Tanjug) - Japanski industrijski konglomerat Hitači kupiće od italijanske firme Finmekanika njeno poslovanje u oblasti proizvodnje vozova i železničke signalizacije, čija bi vrednost mogla da premaši dve milijarde dolara (1,76 milijardi evra).
Hitači navodi da će platiti 773 miliona evra za 40 odsto udela Finmekanike u firmi Ansaldo STS, drugom po veličini svetskom proizvodjaču pružne signalizacije, kao i 36 miliona evra za posustalog proizvodjača vozova AnsaldoBreda, prenosi agencija Frans pres.
Japanska kompanija dodaje da će ponuditi da kupi i preostale akcije Ansalda STS koje nisu u vlasništvu Finmekanike.
Japanski mediji spekulišu da bi ukupna vrednost sporazuma, koji bi trebalo da budu potpisani do kraja godine, mogla premašiti dve milijarde dolara.
Hitači pokušava da proširi poslovanje u svetu, nakon što je njegov ključni nuklearni sektor pretrpeo gubitke posle nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011.
Akvizicije bi uvećale Hitačijevu godišnju prodaju proizvoda vezanih za železnicu iznad 400 milijardi jena (2,95 milijardi evra), što je oko polovina prodaje konkurentskih kompanija, kanadskog Bombardijea, nemačkog Simensa i francuskog Alstoma.
"Akvizicije prestavljaju važan korak u strategiji Hitačija, koji želi da postane globalni lider u železničkim rešenjima", navodi se u zajedničkom saopštenju Hitačija i Finmekanike.
Izvršni direktor Finmekanike Mauro Moreti izjavio je da je prodaja železničkog poslovanja ključni korak u planu kompanije da se fokusira na osnovno poslovanje u oblasti vazduhoplovstva, odbrane i bezbednosti.
Ansaldo STS, sa sedištem u Djenovi, zapošljava oko 4.000 ljudi u 30 zemalja. AnsaldoBreda iz Napulja ima oko 2.300 zaposlenih i proizvodi vozove za podzemnu železnicu i brze vozove.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana