Tekst objavljen: 24.02.2015 2:37        


ATINA, 9. februara (Tanjug) - Jedan od retkih privrednih sektora u Grčkoj u kome se ne oseća kriza je prirodna kozmetika koja konstantno beleži rast izvoza. U Grčkoj, po planinskim lancima Krita do vrha Olimpa pa preko Kikladskih ostrva, zahvajujući velikom varijetetu mikroklime i pogodnom zemljištu, uspeva više od 5.500 biljaka koje se još od vremena Hipokrita, oca medicne, koriste u lekovite i kozmetičke svrhe.

Grčka prirodna kozmetika ne poznaje krizu

ATINA, 9. februara (Tanjug) - Jedan od retkih privrednih sektora u Grčkoj u kome se ne oseća kriza je prirodna kozmetika koja konstantno beleži rast izvoza.
U Grčkoj, po planinskim lancima Krita do vrha Olimpa pa preko Kikladskih ostrva, zahvajujući velikom varijetetu mikroklime i pogodnom zemljištu, uspeva više od 5.500 biljaka koje se još od vremena Hipokrita, oca medicne, koriste u lekovite i kozmetičke svrhe.
Od sirovina kao što su kamilica, nana, kopriva, vrbena ili pčelarski proizvodi, preduzeća poput Apivite ili Koresa prave mnogobrojne ekstrate i esencijalna ulja od kojih se dalje proizvode kozmetički i farmaceutski proizvodi bez štetnih sastojaka, prenosi agencija Frans pres.
"Radimo sa proizvodima poznatim već 25 vekova", objašnjava direktor istraživačkog sektora Apivite Konstantinos Markoilo.
Zahvaljući kreativnosti i povećanoj potražnji ovih proizvoda posebno u Aziji, izvoz u ovom grčkom sektoru neprestano raste.
Preduzeće Kores (Korres) prisutno je sa svojim proizvodima na 30 različitih tržišta širom sveta, a ove godine počeo je s osvajanjem Latinske Amerike na čelu sa Brazilom zahvaljući strateškoj saradnji sa američkom firmom Avon.
U prvih devet meseci 2014. prodaja u inostranstvu ove firme nastale u jednoj atinskoj apoteci porasla je 95 odsto na 39,4 miliona evra. Prodaja na domaćem tržistu u navedenom periodu povećana je tek pet odsto.
"Apivita" je prisutna na 14 tržišta , a ima filijale u Japanu i Španiji. Firma planira da do 2019. 60 odsto prozvodnje plasira u inostranstvu, umesto dosadašnjih 40 odsto.
Grčki sektor prirodne kozmetike razvija se, takodje, zahvaljući novom načinu proizvodnje, a sve češći proizvodjači su mladi ljudu koji sve masovnije napuštaju grad i posvećuju se kvalitetnijem načinu života u skladu sa prirodom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana