Tekst objavljen: 18.03.2015 2:20        


BEOGRAD, 3. marta (Tanjug) - U agroindustriji u celom svetu postoji težnja ka ujednačavanju standarda, zbog čega i srpski proizvodjači i distributeri moraju da sertifikuju svoju robu ako žele da budu konkurentni na globalnom tržištu, složili su se učesnici skupa u Privrednoj komori Beograda. Mr Ljiljana Rajnović sa Instituta za ekonomiku poljoprivrede objasnila je da u toj oblasti u svetu postoje pravila "tvrdog" i "mekog" prava, odnosno

Globalni sertifikati neophodni za bolju konkurentnost

BEOGRAD, 3. marta (Tanjug) - U agroindustriji u celom svetu postoji težnja ka ujednačavanju standarda, zbog čega i srpski proizvodjači i distributeri moraju da sertifikuju svoju robu ako žele da budu konkurentni na globalnom tržištu, složili su se učesnici skupa u Privrednoj komori Beograda.
Mr Ljiljana Rajnović sa Instituta za ekonomiku poljoprivrede objasnila je da u toj oblasti u svetu postoje pravila "tvrdog" i "mekog" prava, odnosno standardi su u prvom slučajuu propisani zakonima, a u drugom savetima, direktivama i preporukama.
Kao u većini drugih zemalja, u Srbiji, kao i u većini drugih zemalja, ta pitanja su regulisana "mekim" pravom, navela je Rajnović.
Ona je ukazala da je najrasprostranjeniji standard u svetu ISO standard koji primenjuje 165 od 192 zemlje sveta, pa je u tom slučaju cilj unificiranja gotovo postignut.
Rajnović je napomenula da se na proizvodnju i distribuciju hrane odnose standardi Hasap (HAČP), organik sertifikat (BIO), Halal, Košer, Global gep (Global Gap)...
Hasap je u Srbiji, dodao je on, dosta u primeni pa tako 450 privrednih društava ima taj sertifikat, a 850 je podnelo zahtev.
Ona je naglasila da standardizacija i sertifikacija doprinose prepoznatljivosti i konkurentnosti proizvoda, kao i prehrambenoj sigurnosti i bezbednosti potrošača.
Milena Abramović, predstavnica italijanske sertifikacione kuće "Framinia Services", rekla je da poljoprivredni proizvodjači u Srbiji jesu zainteresovani za uvodjenje standarda ali ne raspolažu dovoljnim finansijskim sredstvima da bi to mogli i da priušte.
"Država treba da se aktivira u pružanju pomoći u implementaciji standardizacije o dobijanju sertifikata", ocenila je Abramović, predlažući i grupnu sertifikaciju kako bi se značajno smanjili troškovi firmi.
Direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede Jonel Subić rekao je da je jačanje konkurentnosti stočarske i biljne proizvodnje strateško pitanje.
"Bez standardizacije nema unapredjenja konkurentnosti, a njen rast zahteva prilagodjavanje zahtevima domaćeg i inostranog tržišta", istakao je Subić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana