Tekst objavljen: 26.02.2015 12:26        


BEOGRAD, 11. februara (Tanjug) - Fiskalni savet je ocenio danas da je trogodišnji plan štednje koji je donela Vlada Srbije u načelu dobar, ali će štednja morati da se nastavi i u 2018-toj, jer sadašnjim planom neće doći do pada javnog duga od kraja 2017. godine, što je bio cilj tih mera. Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je na konferenciji za novinare da fiskalna konsolidacija, umesto tri godi

Fiskalni savet:Moraćemo da štedimo i u 2018.

BEOGRAD, 11. februara (Tanjug) - Fiskalni savet je ocenio danas da je trogodišnji plan štednje koji je donela Vlada Srbije u načelu dobar, ali će štednja morati da se nastavi i u 2018-toj, jer sadašnjim planom neće doći do pada javnog duga od kraja 2017. godine, što je bio cilj tih mera.
Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je na konferenciji za novinare da fiskalna konsolidacija, umesto tri godine koliko vlada planira, mora da traje čeitiri. On je dodao da i u 2018. godini dodatnim merama treba uštedeti oko 300 miliona evra kako bi se smanjio deficit.
Naveo je i da bi deficit prema Fiskalnoj strategiji vlade, trebalo da se smanji sa oko 6,6 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) na 3,8 odsto BDP-a u 2017. godini ali to pretpostavlja veće mere uštede u srednjem roku.
Prema njegovim rečima, učešće javnog duga u BDP ne bi moglo da počne da se smanjuje pre 2018. kada bi premašilo nivo od čak 83 odsto.
Petrović je kazao da bi, ukoliko dodje do zastoja u realizaciji rizičnijih delova programa, trebalo uključiti i rezrevne mere koje bi automatski stupile na snagu.
"Dobro bi bilo da je plan B već predvidjen u Fiskalnoj strategiji. To bi bilo važno za medjunarodne kreditore da znaju da vlada neće da primenjuje ad hok mere ako se deficit otrgne kontroli", istakao je Petrović.
Kao primer rizičnih i neizvesnih mera u Fiskalnom savetu navode rešavanje sudbine petrohemijskog kompleksa do sredine ove godine ili smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi, zbog čega je potrebno da vlada ima rezervni plan kao se nešto od toga ne ostvari.
Petrović je na konferenciji za novinare rekao da u budžetu za 2015. država nije predvidela novac za Srbijagas, a to znači da planira i rešavanje pitanja Azotare, MSK, odnosno petrohemijskog kompleksa.
Podsetio je da su smanjene subvencije i za Železaru Smederevo, o čijoj prodaji se trenutno razgovara sa američkim Esmarkom.
To su preduzeća u kojima, kako kaže, postoji najveći rizik da se stvari otrgnu kontroli i rashodi budu veći nego što se planiralo.
Kako su istakli u Fiskalnom savetu, neophodno je sklopiti aranžman sa Medjunarodnim monetarnim fondom, ( MMF) koji bi pratio ovakav program.
Petrović je naglasio da trogodišnji aranžman sa MMF povećava izglede za uspeh ovog programa.
"Sličan plan donet je 2012. godine ali se u program ušlo bez dogovora sa MMF-om, a nije bio sproveden ni program za rešavanje problema javnih preduzeća i preduzeća u restrukturiranju. Zato je sada presudno da se program sprovodi uz dogovor sa MMF-om", rekao je Petrović.
On je naveo da su mere štednje bolne, ali su primerene teškoj situaciji javnih finansija u Srbiji.
"Zbog veličine problema umereniji plan ne bi bio odgovarajući i sigurno bi došlo do krize, javnog duga inflacije i pada BDP", rekao je Petrović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana