Tekst objavljen: 27.02.2015 11:30        


ZAGREB, 12. februara (Tanjug) - Hrvatska želi da na Krku bude izgradjen terminal za tečni prirodni gas (TPG) ali smatra da u finansiranju te izgradnje ne treba da učestvuje sa više od 25 odsto. "Ne vidim interes Hrvatske da u projektu TPG-a učestvuje sa više od 25 odsto, jer ćemo imati i novu proizvodnju plina i Jadransko-jonski plinovod. Moramo biti deo tog projekta, ali ne i preuzeti većinu posla na svoja ledja", izjavio je hrvat

Evroerickim lobistima do TPG terminala Krk

ZAGREB, 12. februara (Tanjug) - Hrvatska želi da na Krku bude izgradjen terminal za tečni prirodni gas (TPG) ali smatra da u finansiranju te izgradnje ne treba da učestvuje sa više od 25 odsto.
"Ne vidim interes Hrvatske da u projektu TPG-a učestvuje sa više od 25 odsto, jer ćemo imati i novu proizvodnju plina i Jadransko-jonski plinovod. Moramo biti deo tog projekta, ali ne i preuzeti većinu posla na svoja ledja", izjavio je hrvatski ministar privrede Ivan Vrdoljak, prenosi danas Večernji list.
Prema njegovim rečima, Hrvatska će tražiti nepovratan evropski novac za onaj deo terminala za koji se na konkursu koji je u toku ne pronadje zakupac.
List navodi da je americka spoljna politika još je jednom dala vetar u leda TPG terminalu na Krku kao projektu od strateške energetske važnosti i podseća da je potpredsednik SAD-a DŽozef Bajden o skladištu gasa u Hrvatskoj ozbiljno razgovarao i sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.
Bajden je Vučiću na susretu u Minhenu ponudio dve mogućnosti snabdevanja gasom Srbije kako bi u sledecim godinama smanjila svoju energetsku zavisnost od Rusije, piše list, pozivajući se na srpske medije. Jedna od mogućnosti je je snabdevanje preko Krka i Madjarske.
"Večernji" podseća da je Bajden nedavno izjavio da TPG terminal mora biti gotov do 2019. godine, do kada se planira izgradnja Transjadranskog i Jadransko-jonskog gasovoda koji će prema Hrvatskoj godišnje provući oko pet milijardi kubnih metara gasa. Toliki se kapacitet očekuje i u eksploataciji gasa iz Jadrana.
"U kontekstu dovodenja gasa iz Kaspijskog jezera, a sve kako bi se smanjio uticaj ruskog snabdevanja, TPG terminal kao skladište u središtu Mediterana ima smisla", konstatuje "Večernji" uz zaključak da bi "uz pomoć SAD-a i novca iz evropske blagajne" on, posle nekoliko godina, konačno mogao i da osvane na Krku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana