Tekst objavljen: 04.01.2017 17:56        


Većina građana o svojim finansijama veoma retko razmišlja na dugoročan način. Međutim, kada nastanu problemi zbog gubitka posla ili dela prihoda, već je kasno - pristižu mesečni troškovi, rata za kredit ili kirija, pa se onaj ko nema ušteđevinu lako nađe u velikim problemima.

Evo koliko bi svako od nas morao da ima u crnom fondu

Da bi izbegli lični bankrot potrebno je da o svojim finansijama razmišljamo na vreme, odnosno da na vreme izdvajamo deo novca za „crne dane“.Drugim rečima, važno je da napravimo svoj lični finansijski plan koji će, s jedne strane, pratiti naše mogućnosti, a sa druge naše potrebe.

Sa prosečnom platom u Srbiji od 46.558 dinara, koliko je iznosila zarada isplaćena u septembru bez poreza i doprinosa, realno je da građani ne mogu mnogo da uštede. Ipak, i sa malim primanjima uvek ostane deo koji bi umesto da odmah potrošimo, mogli da ostavimo po strani.

Prema istraživanjima finansijskih portala u svetu, svako treba da ima u „crnom fondu“ onoliko novca koliko je potrebno da se iz njega pokriju životni troškovi za oko šest narednih meseci.

Generacija koja misli da će im neko drugi rešiti probleme


Generacija naših roditelja živela je u sistemu koji je brinuo o svemu - radnom stažu, zdravstvenoj knjižici, besplatnom obrazovanju. I u takvom sistemu nije bilo potrebno bilo šta planirati.

„Svedoci smo da i dalje postoji uverenje koje su nam prenele generacije naših roditelja da će u nepredviđenim situacijama neko drugi rešavati naše probleme, pa stoga vrlo često pomeramo liniju prioriteta. U prilog tome, govori činjenica da je prosečna potrošnja alkohola i cigareta po stanovniku daleko veća od ulaganja u lične fondove“, ukazuje Tošković.

Da bi građani u našoj zemlji bili finansijski spokojni u narednih pola godine, u svom fondu za „crne dane“ trebalo bi da imaju oko šest prosečnih plata, odnosno 279.000 dinara. Da bi toliko uštedeli za dve godine potrebno je, prema našoj računici, mesečno da odvajaju od plate 11.639 dinara ili za tri godine mesečno po 7.750 dinara.

Nikola Tošković, finansijski savetnik i stručni saradnik portala „Penzin“ kaže da raspodela mesečnih prihoda zahteva poseban pristup, bez obzira da li je neko vlasnik kompanije ili je zaposlen kod poslodavca.


Kako napraviti računicu za sebe

„Kreiranje ličnog i porodičnog finansijskog plana predstavlja polaznu osnovu za finansijsku izvesnost kojoj težimo. I važno je da prema svojim potrebama i mogućnostima napravimo plan koji garantuje određeni iznos za slučaj nepredviđenih okolnosti“, kaže on.Prema njegovoj preporuci, matematička računica može da se napravi kad se oduzmu svi fiksni troškovi, kao što je kredit ili kirija, od sume novca koju zarađujete mesečno treba da usmerite u svoj fond na godišnjem nivou. Upravo toliko treba da preusmerite u svoj fond na godišnjem nivou.

„Tako se strateški planira i investira, radi zaštite pojedinca i porodice. Takođe, tačno je da postoje istraživanja u svetu koja govore da svako treba da ima do šest mesečnih prihoda u slučaju trenutnih poteškoća poput gubitka posla. U tom slučaju, pristupa se taktičkom čuvanju novca koji je lako dostupan“, ukazuje Tošković.

Finansijski stručnjaci poručuju građanima da preispitaju svoje mesečne troškove, na vreme izdvajaju onoliko koliko su u mogućnosti i ne troše taj novac sve dok ne budu prinuđeni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Vlastimir 22.11.2016 11:21

    Hvala Vam.

  2. User image
    todor 22.11.2016 14:24

    Lep tekst. Nedostaje deo teksta koji se odnosi na izracunavanje potrebnog za crni fond, molim objavite ceo pasus. Pozdrav

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ušteđevina novac crni fond

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana