Tekst objavljen: 26.02.2015 2:00        


SAN FRANCISKO, 11. februara (Tanjug) - Američki informatički gigant Epl će se snabdevati električnom energijom iz buduće solarne centrale u Kaliforniji za oko 850 miliona dolara (751 milion evra) radi smanjenja troškova za struju u trenutku kada je njegova berzanska kapitalizacija prvi put premašila 700 milijardi dolara pri zatvaranju Vol strita. Ta centrala čiji je konstruktor kompanija Frst solar iz Arizone, kapaciteta od 150 mega

Epl se odlučio za snabdevanje solarnom energijom

SAN FRANCISKO, 11. februara (Tanjug) - Američki informatički gigant Epl će se snabdevati električnom energijom iz buduće solarne centrale u Kaliforniji za oko 850 miliona dolara (751 milion evra) radi smanjenja troškova za struju u trenutku kada je njegova berzanska kapitalizacija prvi put premašila 700 milijardi dolara pri zatvaranju Vol strita.
Ta centrala čiji je konstruktor kompanija Frst solar iz Arizone, kapaciteta od 150 megavata dovoljnog za snabdevanje 60.000 domaćinstava, obezbedjivaće struju za buduće sedište Epla u Silikonskoj dolini, kao i druge kancelarije i 52 prodajna mesta te firme sa sedištem u Kaliforniji, objavio je izvršni direktor tog proizvodjača "ajfona" Tim Kuk na tehnološkoj konferenciji koju je organizovala bankarska grupacija Goldman Saks u San Francisku.
Izgradnja centrale, u okrugu Monterej (američka savezna država Kalifornija), počeće sredinom 2015. godine i trebalo bi da bude završena krajem 2016. godine, navedeno je u saopštenju Frst solara.
Ona će snabdevati i centar za podatke Epla u Njuarku, u Kaliforniji, koji se već snabdeva solarnom energijom, objavio je danas Rojters.
Sporazumom je predvidjeno da se Epl snabdeva sa 130 megavata struje tokom 25 godina, što je najznačajniji sporazum o obezbedjenju ekološki čiste energije u komercijalne svrhe, objavio je Frst solar.
Ostatak proizvodnje centrale ići će snabdevaču Pacifik gas i elektrik.
Epl neće uzeti učešće u centrali, a plaćanje računa moći će da se obavi do isteka ugovora, izjavio Stiv Krum (Steve), portparol Frst solara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana