Tekst objavljen: 28.03.2017 11:35        


BEOGRAD, 28. marta (Tanjug) - Za podršku projektima energetske efikasnosti škola, vrtića i zdravstvenih ustanova u četiri lokalne samouprave u Srbiji Vlada Švajcarske je donirala 8,8 miliona švajcarskih franaka, a ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da je energetska efikasnost jedan od ključnih resursa za budućnost.  

Energetska efikasnost-ključni resurs za budućnost

Donacijom Vlade Švajcarske biće urađeni projekti energetske efikasnosti za 18 škola, šest vrtića i dve zdravstvene ustanove u Kruševcu, Užicu, Paraćinu i Vrbasu.

"Svaki dinar koji uložimo u energetsku efikasnost se vrlo brzo vraća i predstavlja jednu od najboljih investicija", rekao je Antić novinarima nakon što je sa ambasadorom Švajcarske Filipom Geom i predstavnicima Kruševca, Užica, Paraćina i Vrbasa potpisao Sporazum za "Projekat energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama u Srbiji".

Reč je, navodi ministar, o projektima koji su vezani za bolju izolaciju u tim javnim ustanovama, izolaciju samih energeteskih sistema, ali i rehabilitaciju i izgradnju nove zaštite na fasadi i zameni stolarije.
Četiri opštine su, prema rečima Antića, ova sredstva dobile u jednoj veoma oštroj konkurenciji oko 15 gradova i opština koje su dostavile svoje projekte, a pobedili su najbolji.

Antić je pozvao opštine i gradove širom Srbije da energetsku efikasnost stave u vrh svojih prioriteta i da se kadrovski opreme na način da imaju stručne ljude koji mogu da izrade dobre projekte.

Ističući važnost projekta, Antić je rekao da je u svim objektima gde su preko budžetskog Fonda za energetsku efikasnost data sredstva za podršku jedinicama lokalnih samouprava uštede energije u odnosu na raniju potrošnju između 35 i 40 odsto.

Antić kaže da svake godine na konkursu oko 15 gradova i opština dobijaju sredstva iz budžetskog fonda, a najviše projekata energetske efikasnosti je bilo u Vrbasu i Gadžinom Hanu.

Ministar kaže da u dužem periodu imamo izuzetnu saradnju i veliku podršku Vlade Švajcarske, koja je postala jedan od ključnih partnera i u oblasti energeteske efikasnosti i u oblasti upravljanja našim ukupnim energetskim sistemom.

"Ni sam ne mogu da izbrojim koji put sa švajcarskim ambasadorom potpisujem neki ugovor o donaciji", dodaje Antić.

Ambasador Filip Ge rekao je da je Švajcarska posle Nemačke drugi po veličini donator u ovakvim projektima, navodeći da je energetska efikasnost za Švajcarsku jedan od prioriteta u lokalnoj saradnji i ekonomskom lokalnom razvoju.

"Ova četiri grada i opštine dobiće preporuke i upustva od Švajcarske i energetske politike Nagrada za uštedu u energetici", rekao je ambasador i dodao da je ovaj model energetske nagrade već primenjen u 1.300 opština i gradova u Evropi.

Glavni cilj ovog projekta biće, kaže ambasador, javni objekti, pre svega škole.
U Kruševcu će projektom biti obuhvaćeno šest škola i vrtić, a prema rečima gradonačelnika Kruševca Dragog Nestorovića, biće to veliki iskorak u delu energetske efikasnosti na objektima javne namene u tom gradu.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković kaže da će oko 2,2 miliona švajcarskih franaka biti upotrebljeno za poboljšanje energetske efikasnosti osnovnih škola i odeljenja psihijatrije u Opštoj bolnici u Užicu, te da po završetku projketa očekuje uštede oko 100.000 evra godišnje.

Predsednik Privremenog organa opštine Vrbas Milan Glušac kaže da je Vrbas lider kada je reč o energetskoj efikasnosti u Srbiji i da očekuje da će omogućiti uštede od 47 do 50 odsto.
U Praćinu će projekat biti sproveden u pet škola, od kojih su četiri u seoskim mesnim zajednicima, a jedna u gradu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana