Tekst objavljen: 10.03.2015 4:25        


PARIZ, 23. februara (Tanjug) - Čitava svetska javnost proteklog vikenda bavila se pitanjem ko je odneo pobedu na pregovorima izmedju Atine i evrogrupe: Siriza ili Berlin, piše list Eko, čiji analitičar Dominik Se smatra da je grčka vlada ta koja je napravila ustupak. Francuski ekonomski analitačar u poslednjem izdanju najčitanijeg francuskog ekonomskog lista, pita se čija ideja je zapravo prevagnula u poslednjim pregovorima o sudbini grčko

Eko:Grčka ipak napravila ustupak

PARIZ, 23. februara (Tanjug) - Čitava svetska javnost proteklog vikenda bavila se pitanjem ko je odneo pobedu na pregovorima izmedju Atine i evrogrupe: Siriza ili Berlin, piše list Eko, čiji analitičar Dominik Se smatra da je grčka vlada ta koja je napravila ustupak.
Francuski ekonomski analitačar u poslednjem izdanju najčitanijeg francuskog ekonomskog lista, pita se čija ideja je zapravo prevagnula u poslednjim pregovorima o sudbini grčkog duga, nova vlada ekstremne levice Siriza, žestog protivnika mera štednje ili Berlin koji nije želeo da dozvoli da se Grčkoj odvrne kreditna slavina bez striktnih obaveza prema kreditorima.
Deo odgovora dao je grčki ministar finansija Janis Varufakis, koji je usvojio formulu Henrija Kisindžera, ističući "konstruktivnu nedorečenost" sporazuma koja dopušta malu fleksibilnost u budućoj politici, smatra francuski anilitičar.
"Dvosmislenosti u dogovoru postoje, ali suština ostaje nepromenjena, a to je da je vlada ekstremne levice morala da sruši svoj san i napravi ustupak Evropi", smatra francuski ekonomista.
Grčka mora da dostavi spisak reformi o kojima će se izjasniti "institucije" Medjunarodni monetarni fomd (MMF), Evropska centralna banka i Evropska komisija.
Vlada iz Atine do kraja juna, moraće da ispunjava budžetske obavaze i da radi sa "institucijama".
U narednih četiri meseca nova grčka vlada moraće da pokaže koliko je ozbiljno spremna na korenite promene u zemlji.
Ona, izmedju ostalog, mora da se suoči sa korupcijom, radom na crno, poreskom utajom, mestom Crkve u državi, nabraja Se.
On smatra da novi premijer Grčke Aleksis Cipras pravi neprestano istu grešku optužujući svoje prethodnike za sva zla koja su zadesila Grčku, zaboravljajući da je on legitimno izabran premijer istog naroda kao i prethodne vlasti.
Francuski ministar finasija Mišel Sapen podsetio ga je tokom jednog od sastanaka evrogruope na to rečima: "Vi ste nova vlada ali jedne iste zemlje", napomenuo je Se.
Još jedna od zabluda premijera Ciprasa je ta što je smatrao da je Nemačka jedini protivnik njegove politike. Poslednjih nedelja morao je uvideti da su i ostalih 18 zemalja evrozone deo jedinstvenog fronta i da su i Irska i Portugalija, baltičke zemlje i Slovačka morale da sprovode bolne reforme, podseća on.
Tu nepobitnu činjenicu mora da ima na umu i onaj deo francuske javnosti kada Sirizu koristi kao svetao primer u svojoj borbi protiv Berlina, zaključuje ovaj francuski analitičar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana