Tekst objavljen: 10.03.2015 10:25        


ZAGREB, 23. februara (Tanjug) - Evropska komisija će u sredu predložiti 15 mera za stvaranje jedinstvenog energetskog tržišta, takozvane Energetske unije EU, a očekuje se da strategijom za tečni gas bude predloženo i povezivanje gasnog terminala na Krku sa unutrašnjim tržištem EU, piše danas Večernji list. Zagrebački list napominje da je prema nacrtu dokumenta koji je "iscurio" pre zvanične objave u Briselu, jedna od15

EK predlaže 15 mera za stvaranje Energetske unije

ZAGREB, 23. februara (Tanjug) - Evropska komisija će u sredu predložiti 15 mera za stvaranje jedinstvenog energetskog tržišta, takozvane Energetske unije EU, a očekuje se da strategijom za tečni gas bude predloženo i povezivanje gasnog terminala na Krku sa unutrašnjim tržištem EU, piše danas Večernji list.
Zagrebački list napominje da je prema nacrtu dokumenta koji je "iscurio" pre zvanične objave u Briselu, jedna od15 mera i izrada "sveobuhvatne strategije za tečni naftni gas (TNG) koja će razmotriti i potrebnu infrastrukturu za spajanje ulaznih tačaka za TNG s unutarnjim tržištem".
S obzirom na to da EK već finansira izradu studija potrebnih za davanje dozvola za gradnju TNG terminala na ostrvu Krku, za koji su i evropski i americki zvaničnici više puta naglasili da je strateški važan za čitavu srednju Evropu, može se očekivati da će sveobuhvatna studija o TNG-u, koju planira da izradi Komisija, predložiti i povezivanje terminala na Krku s unutarnjim tržištem EU, zaključuje Večernji.
Medju ostalih 15 tačaka akcionog plana za stvaranje energetske unije nalazi se, navodi list, još jedna velika novost: Evropska komisija želi da ima nadzor nad sklapanjem sporazuma o nabavci energenata koje države clanice EU sklapaju sa trećim državama. Na primer sa Rusijom, dodaje Večernji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana