Tekst objavljen: 18.03.2015 10:01        


LONDON, 3. marta (Tanjug) - Evropska bankarska agencija (EBA) odlučila je da u ovoj godini ne sprovodi stres testove nad bankama Evropske unije, već da umesto njih sprovede vežbu transparentnosti sličnu onoj iz 2013. godine, navodi se na zvaničnom sajtu agencije. Na sastanku Nadzornog odbora EBA, održanom 24. februara, EBA je donela odluku da ne sprovodi stres testove u 2015. godini, već da se pripremi za stres testove u 2016. godini.

EBA: Ove godine bez stres testova nad bankama EU

LONDON, 3. marta (Tanjug) - Evropska bankarska agencija (EBA) odlučila je da u ovoj godini ne sprovodi stres testove nad bankama Evropske unije, već da umesto njih sprovede vežbu transparentnosti sličnu onoj iz 2013. godine, navodi se na zvaničnom sajtu agencije.
Na sastanku Nadzornog odbora EBA, održanom 24. februara, EBA je donela odluku da ne sprovodi stres testove u 2015. godini, već da se pripremi za stres testove u 2016. godini.
Kao razlog za takvu odluku, EBA je navela napredak evropskih banaka na planu jačanja njihove kapitalne pozicije, što je usledilo posle revizije kvaliteta njihovih aktiva u 2014. godini i stres testova izvršenih širom Unije.
Prema podacima EBA, nivo adekvatnosti osnovnog kapitala prvog reda (CET1) kod najvećih evropskih banaka sada iznosi preko 12 odsto u poredjenju sa 9,2 odsto iz decembra 2011. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana