Tekst objavljen: 03.04.2017 9:01        


ZAGREB, 3. aprila (Tanjug) - Predsednik hrvatskog Sabora Božo Petrov izjavio je danas da Zakon o sistemskim preduzećima, koji će u sredu ući u saborsku raspravu, služi da se sačuva ekonomski sistem i radna mesta, ali da se i dalje traži mogućnost da država preuzime upravljačka prava i ako se Ivica Todorić ne složi s tim. 

Država traži način da preuzme upravljanje Agrokorom

"Ako zakon bude trebalo da se aktivira, aktiviraće se prema članovima navedenim u samom zakonu. Mi još uvek gledamo način ima li država mogućnost preuzimanja upravljačkih prava i ako se gospodin Todorić s tim ne složi", rekao je Petrov novinarima, prenose hrvatski mediji.

Vlada je, kako objašnjava, donela takav prjedlog zakona da ne bi bilo sukoba sa legislativom EU.
"Ali, mi s druge strane imamo u Ustavu posebne članove koje govore da u trenutku kada su ugroženi hrvatski državni interesi vlada može da reaguje. To je ono što još treba da se proveri, ali ovakav zakon sigurno ide na raspravu u sredu ujutro", naveo je predsednik Sabora, prenosi agencija Hina.

Dodaje da "ako gospodin Todorić ima pravo zbog pređašnjih političara da ucenjuje i da celu državu, odnosno hrvatski privredni sistem, drži kao taoce, onda smatram da bar možemo da pokažeom da smo pred zakonom svi isti".

Petrov je odbacio ocene da je njegova kaznena prijava protiv Todorića populizam, kako su pisali pojedini mediji.

"Populizam su širili oni mediji koji su 20 godina pisali bajke o Ivici Todoriću i nisu smeli da pišu drugačije", rekao je on.

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je danas da vlada intenzivno radi na smirivanju atmosfere u javnosti povodom situacije u koncernu i da želi da podrži svaki napor koji će dovesti do dogovora i omogućiti kvalitetno restrukturiranje i svežu likvidnosti.

Plenković je, na konferenciji za novinare, posle sastanka s predstavnicima oko 20 najvećih dobavljača Agrokora koji su oni inicirali, apelovao da se "prilikom nalaženja takvog rešenja na odgovarajući način uzmu u obzir svi akteri, i to na pravičan način, od najvećih do najmanjih dobavljača".

Josip Budimir iz kompanije Frank, kao predstavnik dobavljača, kazao je da njima ne odgovara dinamika sprovođenja postignutog standstill aranžmana, jer zbog procedura troši vreme preko granice koju on smatraju prihvatljivom, i da dobavljači smatraju da ima treba "lex Agrokor".

Na pitanje novinara ko će imenovati vanrednu upravu, budući da se spekuliše da su banke već odabrale svog `poverenika`, premijer je rekao da trenutna situacija ima dva scenarija rešenja.

Postoji scenario A , a to je normalan dogovor svih strana - vlasnika, predstavnika banaka i dobavljača, koji će Vlada podržati. Ako, pak, do takvog dogovora ne dođe, u scenariju B postoji nacrt zakona, odnosno pravne pretpostavke prema kojima vođstvo u rešavanju situacije preuzima država "ali uz važan doprinos svih zainteresovanih u nalaženju dugoročno održivog rešenja", rekao je premijer.

Dodao je da su u Vladi informacije "o dolasku svetski priznatih stručnih konsultanata koji se bave restrukturiranjem velikih kompanija u problemima primili iz javnosti", ali da će "ovih dana biti u kontaktu i s kompanijom i videti kako će se taj proces razviti".

Večernji list objavio je da će na mesto čelnika za restrukturiranje u Agrokoru doći Antonio Alvarez III, izvršni direktor za restrukturiranje u Evropi u konsultantskoj kući "Alvarez||Marsal", koju je ruska Sberbanka pre nekog vremena angažovala za pronalazak izlazne strategije u Agrokoru.

Plenković je najavio da će o Agrokoru biti reči, između ostalog, i tokom nejgove posete privrednom sajmu u Mostaru, na kojem će učestvovati brojni čelnici susednih zemalja, a među njima i novoizabrani predsednik i aktuelni premijer Srbije Aleksandar Vučić, navodi Hina.

"Sigurno ćemo se večeras videti, razgovaraćemo o brojnim temama, svakako i o Agrokoru, s obzirom na važnost ne samo poslovanja Agorkora, nego brojnih hrvatskih kompanija u susednim zemljama", rekao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana