Tekst objavljen: 18.03.2015 3:41        


BEOGRAD, 3. marta (Tanjug) - Predstavnici privrede, prava i struke zatražili su danas da se oblast zakonitog presretanja elektronskih komunikacija i zadržavanja podataka o elektronskim komunikacijama, umesto pravilnikom, reguliše posebnim zakonom o uredjajima za praćenje elektronskih komunikacija. Takav zakon bi trebalo doneti umesto predloženog Pravilnika o zahtevima za uredjenje i programsku podršku za zakonito presretanje elektro

Doneti Zakon o praćenjenju elektronskih komunikacija

BEOGRAD, 3. marta (Tanjug) - Predstavnici privrede, prava i struke zatražili su danas da se oblast zakonitog presretanja elektronskih komunikacija i zadržavanja podataka o elektronskim komunikacijama, umesto pravilnikom, reguliše posebnim zakonom o uredjajima za praćenje elektronskih komunikacija.
Takav zakon bi trebalo doneti umesto predloženog Pravilnika o zahtevima za uredjenje i programsku podršku za zakonito presretanje elektronskih komunikacija i zadržavanje podataka o elektronskim komunikacijama, rečeno je u Privrednoj komori Beograda.
Na skupu, koji su organizovali Udruženje za informatičku delatnost beogradske Komore, posvećen predlogu Pravilnika čiji je predlagač Ministarstvo trgovine i komunikacija, a čija se javna rasprava završava sutra, ocenjeno je da postoje nejasnoće u nekim od predloženih rešenja kako da se reguliše ova materija.
"U članovima 11,12,13, 14 i 15 Pravilnika pominje se da će se kroz komunikaciju obuhvatiti i evidentirati i lični podaci o gradjanima. Naša primedba je da ako postoji takav zahtev to mora biti regulisano zakonom umesto pravilnikom koji je podzakonski akt", rekao je predsednik Društva za informatiku Srbije, Nikola Marković, navodi se u saoopštenju Privredne komore Beograda.
On je najavio da će informatičari obratiti Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti ovog zahteva ukoliko njihove primedbe ne budu uvažene.
Drugo pitanje je, upozorio je, ko će finansirati nabavku komunikacione i računarske opreme i softver koji će koristiti bezbednosne službe za potrebe pristupa u baze podataka internet servis provajdera i provajdera fiksne mobilne telefonije.
Mi smo predložili da se taj deo ravnomerno rasporedi izmedju privrede, odnosno provajdera i države, jer bi ukoliko sami budu snosili ove troškove provajderi morali za taj iznos da podignu cene u proseku dva do tri odsto, istakao je Marković.
On je ocenio da su mogućnosti za zloupotrebu jako smanjene novim zakonom o komunikacijama koji je pravna osnova Pravilnika a koji predvidja da službe bezbednosti za svaki pristup u baze podataka provajdera moraju da imaju odluku nadležnog suda. Njome se omogućava uvid kada je neko imao komunikaciju preko mobilnog uredjeja, koliko dugo i sa kim je komunicirao preko Interneta, mobilnog ili fiksnog telefona, naveo je Marković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana