Tekst objavljen: 26.02.2015 1:30        


BEOGRAD, 11. februara (Tanjug) - Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju januara 10,049 milijardi evra, što je za 142 miliona više nego u decembru prošle godine, čime se obezbedjuje pokrivenost novčane mase (M1) od 304 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga. Najveći devizni priliv u januaru ostvaren je po osnovu prodaje na domaćem finansijskom tržištu hartija od vrednosti Republike Srbije,

Devizne rezerve NBS porasle 142 miliona na 10 mld evra

BEOGRAD, 11. februara (Tanjug) - Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju januara 10,049 milijardi evra, što je za 142 miliona više nego u decembru prošle godine, čime se obezbedjuje pokrivenost novčane mase (M1) od 304 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga.
Najveći devizni priliv u januaru ostvaren je po osnovu prodaje na domaćem finansijskom tržištu hartija od vrednosti Republike Srbije, denominovanih u evrima, u iznosu od 152,7 miliona evra, saopoštila je danas NBS.
Veći odlivi iz deviznih rezervi realizovani su po osnovu isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 116,2 miliona evra i po osnovu devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 87,4 miliona evra, što je pretežno rezultat izmene regulative kojom je smanjena stopa devizne obavezne rezerve i istovremeno povećan deo devizne obavezne rezerve koji se izdvaja u dinarima.
Ostali veći odlivi realizovani su po osnovu izmirivanja obaveza Srbije prema inokreditorima u iznosu od 40,6 miliona evra i otplate duga prema MMF-u u iznosu od 31,0 milion evra po osnovu stand-by aranžmana iz 2009. godine.
Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve kao i za sredstva povučena od MMF-a, iznosile su na kraju januara 7,90 milijardi evra.
Januarski obim realizovane trgovine devizama na medjubankarskom deviznom tržištu iznosio je 721,6 miliona evra i bio je za 512,1 milion evra manji nego u prethodnom mesecu.
U posmatranom mesecu, dinar je nominalno deprecirao u odnosu na evro za 2,1 odsto, a NBS je intervenisala na medjubankarskom deviznom tržištu prodajom 90 miliona evra kako bi ublažila preterane dnevne oscilacije kursa, navodi se u saopštenju NBS.
(kraj) / nma

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana