Tekst objavljen: 13.12.2016 14:20        


Nafta se trguje danas blizu najviših cenovnih nivoa od jula 2015, dok se pažnja tržišta premešta na podatke o nedeljnim zalihama i proizvodnji "crnog zlata" u SAD nakon dogovora članica Organizacije zemalja izvoznica nafte i (OPEK) i drugih država o koordinisanom rezanju pumpanja. 

Cene nafte stabiline, čekaju se podaci o zalihama u SAD

Cene naftnih fjučersa danas su neznatno oslabile za 0,2 odsto u Njujorku, posle skoka od 2,6 procenata u ponedeljak, kada je Saudijska Arabija signalizirala da je spremna da smanji proizvodnju više nego što je prvobitno dogovoreno, i pošto se 10 nečlanica OPEK-a pridružilo Rusiji najavljujući takođe manje bušenja, javlja "Blumberg".

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u januaru oslabila je za 8,0 centi na 52,75 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku. Na zatvaranju jučerašnjeg trgovanja, cena WTI nafte je porasla za 1,33 dolara i zaključena je na nivou od 52,83 dolara za barel, zabeleživši rast od 6,2 odsto tokom tri trgovačke sesije.

Ukupni obim trgovanja iznosio je oko 12 odsto iznad 100-dnevnog proseka.
Severnomorska sirova nafta "brent" za isporuke u februaru pojeftinila je za tri centa na 55,66 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. Prethodnog dana "brent" je ojačao za 1,36 dolara na 55,69 dolara, približivši se najvišem nivou iz jula 2015. godine.

Procenjuje se da su zalihe sirove nafte u SAD verovatno opale za 1,5 miliona barela prošle nedelje, što bi bila četvrta uzastopna sedmica "šišanja" preteranih količina na lageru, koje su na najvišem sezonskom nivou u više od tri decenije, navodi njujorška agencija.

Američka uprava za energetske informacije treba kasnije danas da objavi podatke o zalihama nafte u zemlji, koje su prema ranijem izveštaju iznosile 485,8 miliona barela.

"Bilo kakav održivi oporavak cena biće teško sačuvati imajući u vidu rizik od obnavljanja proizvodnje i pitanja usaglašavanja nivoa pumpanja", smatra Dejvid Lenoks, analitičar za resurse iz sidnejske kompanije Fet Provets.

Prema oceni "Blumberga", Saudijska Arabija u velikoj meri štedi Aziju od smanjenja prodaje nafte zbog opasnosti od ulaska na tržište većih američkih i evropskih isporuka "crnog zlata".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stabilna cena nafte cena nafte opek-a zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana