Tekst objavljen: 28.12.2016 11:22        


Cene nafte nastavile su najduži pobednički uspon u više od četiri meseca, nedelju dana pre početka primene sporazuma članica i nečlanica Organizacije izvoznica nafte (OPEK) o smanjenju proizvodnje "crnog zlata" radi stabilizacije tržišta. Cene naftnih fjučersa u Njujorku napredovale su za 0,4 posto, nastavljajući uspon sedmu sesiju uzastopno, izveštava agencija "Blumberg" .

Cene nafte nastavile najdužu seriju rasta od avgusta

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u februaru ojačala je za 22 centa na 53,24 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, nakon rasta u Dubaiju od čak 0,7 procenata.

U ponedeljak nije bilo trgovanja zbog božićnih praznika. Ukupan obim trgovanja bio je oko 60 odsto ispod 100-dnevnog proseka. Cene WTI nafte su ove godine porasle za 44 posto.

Severnomorska sirova nafta "brent", takođe za februarske isporuke, popela se za samo sedam centi na 55,23 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. Svetska naftna referenca je u petak zabeležila rast za 11 centi na 55,16 dolara, podseća njujorška agencija.

Predviđa se da će cene "crnog zlata" nastaviti oporavak iduće godine, s obzirom na to da smanjenje pumpanja treba da pomogne uravnoteženju tržišta koje je bilo preplavljeno ponudom, izjavio je prošle nedelje saudijski ministar energetike Kalid Al-Falih.

OPEK i 11 zemalja izvan naftnog kartela, uključujući Rusiju, dogovorili su se da smanje proizvodnju za ukupno 1,8 miliona barela dnevno sledeće godine.

Irak, drugi najveći proizvođač u OPEK-u, potpuno je privržen sporazumu, izjavio je irački ministar za naftu Džabar Al-Luaibi u četvrak u Kairu, na sastanku Organizacije arapskih zemalja izvoznica nafte (OAPEC).

OPEK i njegovi partneri su formirali nadzorni odbor kako bi se osiguralo da se proizvođači pridržavaju svojih obećanja. Odbor će održati prvi sastanak u januaru, ali još nije odlučeno gde, rekao je kuvajtski ministar za naftu Esam al-Marzuk u prošle nedelje u Kairu.

Libija pumpa oko 650.000 barela dnevno sirove nafte, navodi "Blumberg" pozivajući se na izvor iz Nacionalne nafte korporacije koji je tražio da ostane anoniman jer nije ovlašćen da razgovara s medijima.

Prema podacima američke agencije "Baker Hughes", broj naftnih platformi u SAD povećan je prošle nedelje za 13 na ukupno 523, što je najviši nivo od januara ove godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte zalihe nafte proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana