Tekst objavljen: 16.12.2016 12:04        


Američka "laka" nafta WTI zaključena je danas na trgovanju u Njujorku u padu, blizu nivoa od 51 dolar po barelu, nakon što je Kuvajt najavio veće smanjenje isporuka SAD-u i evropskim kupcima. 

Cene nafte mešovite, Katar smanjuje prodaju SAD-u

Pre zaključenja trgovanja WTI nafta je beležila gubitak od čak 2,1 odsto, zbog naglog jačanja dolara posle odluke Federalnih rezervi da podigne kamatne stope u SAD prvi put u 2016. godini, ali su kasnije ti gubici ublaženi, izveštava agencija "Blumberg news".

Jači dolar čini naftu izraženu u američkoj valuti manje atraktivnom za investitore.
Cene naftnih fjučersa su porasle posle vesti da će državna korporacija "Kuvajt Petroleum" (KPC) više smanjiti isporuke SAD-u i evropskim kupcima nego azijskim potrošačima.

Nafta WTI za isporuke u januaru pala je za 14 centi na 50,90 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, a samo pre tri dana cena ovog energenta bila je zaključena na 52,98 dolara, na najvišem nivou od jula 2015. Ukupni obim trgovanja bio je oko 23 odsto iznad 100-dnevnog proseka.

Severnomorska sirova nafta "brent" za isporuke u februaru ojačala je za 12 centi na 54,02 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu.

Kuvajtska državna naftna kompanija je obavestila korisnike da će smanjiti pumpanje "crnog zlata" počev od 1. januara, u okviru sprovođenja sporazuma o rezanju proizvodnje koje su dogovorili vodeći svetski proizvođači.

"Bilo je mnogo oprečnih komentara u pogledu perspektiva sporazuma Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK). Kuvajtske kvote o isporukama su podsetnik da su ozbiljno pristupili sporazumu. Čini se da će Saudijci i druge zemlje Persijskog zaliva uraditi svoj deo posla", kaže Džon Kilduf, partner u njujorškom hedž fondu "Again Capital", koji se bavi ulaganjima u energetski sektor.

Džin Mekgilan, rukovodilac odeljenja za istraživanje tržišta u kompaniji "Tradition Energy" u Stamfordu, Konektikat, izjavio je za "Blumberg" da očekuje priličnu volatilnost cena nafte do kraja godine.

Dolar je nastavio da jača prema glavnim valutama, kao i prema valutama zemalja u uspornu, približavajući se izjednačavanju pariteta sa evrom prvi put od septembra 2003.

"Blumbergov" dolarski spot indeks, koji meri kretanje kursa zelene novčanice prema 10 glavnih valuta, porastao je za 0,7 odsto, nakon napredovanja za 1,1 procenat u sredu, što je najveći rast od 9. novembra ove godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte proizvodnja nafte opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana