Tekst objavljen: 27.01.2017 14:04        


Cena kvadratnog metra stambenog prostora na Zlatiboru, poslednjih godina uopšte nije zanemarljiva, budući da je u tom periodu i popularnost ove planine porasla.

Cena kvadrata na Zlatiboru skoro kao u Beogradu

Sve se više ljudi iz prestonice odlučuje da tamo provede vikend. Zato kvadrat stambenog prostora na Zlatiboru košta gotovo kao da kupujete stan u Beogradu – u proseku nešto više od 1.100 evra, pišu “Halo oglasi”.

Međutim, ako vam ne smeta da budete smešteni malo dalje od centra planine, možete stan od 30-ak kvadrata kupiti za manje od 30.000 evra. Ako kupujete stan na Zlatiboru, vodite računa o tome da bi trebalo da izdvojite najmanje oko 500 evra po kvadratu za udaljenije lokacije i oko 1.500 evra pa i više za kvadratni metar u centru.

Na portalu “Halo oglasi nekretnine” došli su do podatka da je na Zlatiboru zakvadratni metar stambenog prostora u proseku potrebno odvojiti 1.172 evra, dok je prošle godine u ovo vreme to bilo neznatno manje, 1.120 evra.

Najveća prosečna cena je u centru, oko tržnog centra i iznosi 1.290 evra, što je manje nego pre godinu dana, kada je kvadrat na toj lokaciji iznosio 1.326 evra. Ovaj deo drži cenu jer tražnja ne jenjava, pre svega zbog mogućnosti dobre zarade od izdavanja – najveća.

Sa druge strane, Čolovića brdo je skuplje nego u 2016. i za kvadrat je u proseku potrebno odvojiti 953 evra, umesto prošlogodišnjih 655 evra. A na Jevrejskom brdu je, recimo, cena kvadrata u proseku 1.118 evra nasuprot prošlogodišnjih prosečnih 1.220 evra.

Prema podacima portala halooglasi, prosečna cena kvadrata u Potocima iznosi 1.013 evra, a bila je 958 evra u 2016. U Rasadniku je prosečna cena kvadrata 1.111 evra, a i Čigoti 1.076 u odnosu na prošlogodišnje cene od 1.098 evra, odnosno 1.025 evra za kvadrat stana na tim lokacijama.


Veliko interesovanje – odmor i izdavanje

U agencijama za promet nekretnina kažu da ima interesenata za kupovinu stanova na Zlatiboru, kao i da je tražnja konstantna godinama unazad. Najtraženiji su manji stanovi od oko 30 kvadrata i to u centru.

I ako niste zimski tip, a ni leti ne volite planinu, matematika je opet jasna. Procena je da najmanje 25.000 gostiju u ovom trenutku, na početku ski sezone, provodi praznike na ovoj planini, a to uglavnom znači da su svi hoteli popunjeni.

Zato može lako da se desi da su mnogi turisti koji na vreme nisu rezervisali smeštaj, u situaciji da obilaze naselja u širem centru, da traže makar kakvu sobu.

Zato vlasnici te stanove mogu da koriste za sopstveni odmor na planini, a kad stan ne koriste, mogu lako i po dobroj ceni da ga izdaju. U jeku sezone, kao recimo sada, mogli bi da izdaju prostor od tridesetak kvadrata za 20 do 40 evra dnevno i da odlično zarade, jer je potražnja ogromna.

Lokalno stanovništvo u neformalnim razgovorima tvrdi da su žitelji Čajetine mnogo puta imali korist od toga što su sva mesta u centru Zlatibora popunjena. Ova varošica je, naime, na samo nekoliko kilometara od centra, a meštani su izdavali stanove i za 100 evra za tri dana, odnosno produženi vikend.


Bogata ponuda

Listanjem oglasa možese naleteti na mnoštvo onih kojima je “glavna zvezda” stan na Zlatiboru. Može se reći da je ponuda stanova na toj planini prilično bogata. Primera radi, oglašen apartman na prodaju od 17 kvadratnih metara po ceni od 22.000 evra. Takođe, u ponudi je i stan od 37 kvadrata, Zlatibor – Gajevi koji košta 32.000 evra.

Stanova na prodaju ima toliko, da je sasvim dobar izbor moguć. Trenutno, recimo, može da se pazari i namešten apartman u Radniku od 33 kvadrata, i to za 33.500 evra postoje vlasnici koji prodaju nekoliko stanova na toj planini, od 46, 48, 50 kvadrata, i to u proseku za oko 1.000 po kvadratnom metru.

Neki nude i mogućnost zamene, a neki već u oglasu ističu i da je moguć dogovor oko cene. Kao na primer, u Čigoti je na prodaju stan od 44 kvadrata, namešten, s terasom, po ceni od 57.000 evra, ali je oko tog iznosa, kako je naglašeno, moguć dogovor.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izdavanje stana Beograd zlatibor skup kvadrat cena kvadrata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana