Tekst objavljen: 17.03.2015 4:55        


PODGORICA, 2. marta (Tanjug) - Centralna banka Crne Gore (CBCG) objavila je danas novi mesečni spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalazi 105 kompanija više nego na prethodnom. Na novom spisku, koji centralna banka objavljuje u skladu sa Zakonom o platnom prometu, nalazi se gotovo 14.370 kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Poreske uprave i CBCG.

CBCG:Sve više preduzeća sa blokiranim računima

PODGORICA, 2. marta (Tanjug) - Centralna banka Crne Gore (CBCG) objavila je danas novi mesečni spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalazi 105 kompanija više nego na prethodnom.
Na novom spisku, koji centralna banka objavljuje u skladu sa Zakonom o platnom prometu, nalazi se gotovo 14.370 kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Poreske uprave i CBCG.
Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 3.280 ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u, preneo je sajt Radio i Televizije Crne Gore.
U skladu sa novim Zakonom o platnom prometu, obaveza CBCG je da objavljuje podatke u vezi sa postupkom prinudne naplate i to nazive kompanija, odnosno preduzetnika, njihove matične brojeve, iznose blokade računa i broj dana neprekidnog trajanja blokade.
Iz CBCG su objasnili da se matični brojevi za preduzetnike ne objavljuju jer se u Centralnom registru transakcionih računa Centralne banke, oni vode po jedinstvenom matičnom broju (JMB) gradjana, čije objavljivanje nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.
Podatke CBCG objavljuje jednom mesečno na svojoj internet stranici, prvog radnog dana po isteku meseca, sa presekom stanja na poslednji dan u mesecu, po azbučnom redu naziva preduzeća i preduzetnika.
Od jula 2012, kada je CBCG počela da objavljuje podatke, do 9. januara ove godine, podaci su objavljivani u skladu sa tada važećim Zakonom o platnom prometu u zemlji i to za kompanije, odnosno preduzetnike kada je blokada računa iznosila više od 10.000 evra, u neprekidnom trajanju dužem od 30 dana.
Imena kompanija se objavljuju na sajtu CBCG, www. cbcg. me, a u cilju obezbedjivanja pune nepristrasnosti, objavljuju se po azbučnom redu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana