Tekst objavljen: 27.02.2015 2:15        


BEOGRAD, 12. februara 2015. (Beta) - Sve carinske ispostave u Srbiji uključene su u kompjuterizovani tranzitni sistem (NCTS), a plan je da se od oktobra ove godine Srbija pridruži sistemu zajedničkog tranzita Evropske unije, rečeno je danas u Upravi carina. To je omogućeno uz pomoć projekta "Modernizacija carinskog sistema u Srbiji", koji je sa 2,2 miliona evra finansirala EU, kao deo paketa evropske pomoći Vladi Srbije namenjene modernizaciji dr

Carina u kompjuterizovanom tranzitnom sistemu

BEOGRAD, 12. februara 2015. (Beta) - Sve carinske ispostave u Srbiji uključene su u kompjuterizovani tranzitni sistem (NCTS), a plan je da se od oktobra ove godine Srbija pridruži sistemu zajedničkog tranzita Evropske unije, rečeno je danas u Upravi carina.
To je omogućeno uz pomoć projekta "Modernizacija carinskog sistema u Srbiji", koji je sa 2,2 miliona evra finansirala EU, kao deo paketa evropske pomoći Vladi Srbije namenjene modernizaciji državne administracije i jačanju administrativnih i operativnih kapaciteta carinske službe.
Do sada se postupak tranzita bazirao na papirnoj dokumentaciji, što je uzrokovalo duža zadržavanja robe i povećavalo transportne troškove, dok se, kako je rečeno na konferenciji za novinare, upotrebom NCTS, od 21. januara, poboljšava i analiza rizika na graničnim prelazima.
Kako je objasnio, NCTS je bespapirni postupak carinjenja, koji će ubrzati procedure, smanjiti troškove i ubrzati proces tranzita, smanjiti zastoje i omogućiti srpskoj privredi da postane konkurentnija na globalnom tržištu.
Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji, Oskar Benedikt, rekao je da je projekat trajao 27 meseci i da su osim novčane pomoći, Srbiji bili na raspolaganju i eksperti koji su prenosili svoja iskustva.
"Srbija je svesna svojih obaveza i napravila je veliki napredak u smislu carinske saradnje sa susednim zemljama i uskladjivanja zakona sa zakonima EU i sprovodjenja tih zakona", ocenio je Benedikt.
Podsećajući da je EU do sada donirala više od osam miliona evra za projekte koji pomažu modernizaciju carinske administracije Srbije, on je najavio da će za nekoliko meseci početi novi projekat vredan šest miliona evra namenjen unapredjivanju sistema upravljanja granicom, izgradnji graničnog prelaza Bajmok, kao i primeni automatizovanih kontrolnih sistema uvoza i izvoza.
Na skupu je rečeno da Srbija ima izrazito tranzitni karakter, te uvodjenje kompjuterizovanog tranzitnog sistema treba da rezuiltira povećanjem prihoda i konkurentnosti Koridora 10.
"Bez ovog sistema Srbija bi postala 'usko grlo' i suočila se s opasnošću da se tranzit u ovom regionu preusmeri na druge putne pravce što bi moglo da rezultira manjkom u budžetu od 30 do 50 miliona evra", rekao je zamenik direktora Uprave carina, Duško Marinković.
Kako je rečeno, trenutno 100 špediterskih kompanija elektronski podnosi NCTS tranzitne deklaracije i kroz Srbiju je na taj način do danas prošlo preko 55.000 kamiona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana