Tekst objavljen: 24.02.2015 12:55        


ZAGREB, 9. februara (Tanjug) - Bivši prvi čovek američke kompanije Koka-Kola Enterpajzis (Coca-Cola Enterprises) Džon Alm (John R. Alm) zainteresovan je za kupovinu hotela Njivice na ostrvu Krk, koji je procenjen na 15 do 20 miliona evra, a otkupio je i projekt gradnje marine i hotela na Korčuli. Prema pisanju zagrebačkog "Jutarnjeg lista", Alm je zainteresovan i za ulaganja u mineralne resurse i kamenolome, pa ga zanima i "Jadrankamen".

Bivši prvi čovek Koka-Kola kupuje firme po Hrvatskoj

ZAGREB, 9. februara (Tanjug) - Bivši prvi čovek američke kompanije Koka-Kola Enterpajzis (Coca-Cola Enterprises) Džon Alm (John R. Alm) zainteresovan je za kupovinu hotela Njivice na ostrvu Krk, koji je procenjen na 15 do 20 miliona evra, a otkupio je i projekt gradnje marine i hotela na Korčuli.
Prema pisanju zagrebačkog "Jutarnjeg lista", Alm je zainteresovan i za ulaganja u mineralne resurse i kamenolome, pa ga zanima i "Jadrankamen".
Hotel Njivice je trenutno u veoma lošem finansijskom stanju. Njegov vlasnik je, kako piše "Jutarnji", kontroverzni hrvatski biznismen Marijan Filipović, poznatiji kao "dobrotvor iz Čabra", vlasnik Finvest Korpa (Corp), firme za koju je krajem 2012. rekao da će pokloniti radnicima, zbog čega je dobio odlikovanje predsednika Josipovića.
Medjutim, od poklona nije bilo ništa a prošle godine je prestao i da isplaćuje plate radnicima, zbog čega su oni od tada u štrajku.
Firma je u novembru pokrenula postupak predstečajne nagodbe, ali do danas nisu dostavili svu potrebnu dokumentaciju, pa im je hrvatska finansijska agencija, Fina, produžila rok.
Alm, potencijalni investitor i Filipovićev spasilac, kako ga nazivaju, do sada se nije javno eksponirao u Hrvatskoj, ali je, prema pisanju "Jutarnjeg" odmah angažovao dva PR stručnjaka koji su taj list informisali o njegovoj biografiji i poslovnim planovima u Hrvatskoj, čim je moguća kupovina postala aktuelna.
Tako se saznalo da je Alm radni vek proveo na vrhu američkih korporacija - bivši je predsednik uprave i izvršni direktor Koka-kole, gde je obavljao čitav niz visokih funkcija, a danas je član borda direktora korporacije Kimberli-Klark (Kimberly Clark) koja prodaje proizvode za ličnu higijenu.
Alm je, takodje, osnovao dobrotvornu "Fondaciju Alm", koja poseduje ranč u američkoj državi Vajoming u koji je uloženo nekoliko desetina miliona dolara i gde se sprovodi program vezan za socijalno ugroženu decu iz Los Andjelesa.
U Hrvatskoj je Alm prisutan od 2003. godine (tada je još bio na čelu Koka-kole) kao član Nadzornog odbora firme Kepler Sanders (Keppler Saunders) čije je poslovanje bilo sa veoma velikim oscilacijama. Počeli su sa 20 hiljada kuna (2,6 hiljada evra) osnovnog kaptala, a 2007. godinu završili sa prihodom od 1,8 miliona kuna.
Godinu dana kasnije Alm se povukao iz Nadzornog odbora te firme, čiji je direktor bio Pol Džejms Kepler (Paul James Keppler) sa adresama u Španiji, Velikoj Britaniji i Irskoj. Osnovna delatost firme bila je promet nekretnina i imala je tri podružnice na teritoriji Hrvatske.
Firma je prestala da radi 2011. godine posle 400 dana blokade svih računa, koji su konačno ugašeni u martu 2012. godine.
Firma je danas na listi poreskih dužnika s potraživanjima u visini od 1,8 miliona kuna, ali Almovi PR stručnjaci negiraju da on ima vezu s tim dugom, jer je iz Nadzornog odbora firme istupio 2008. godine kad je ostvarena dobit od više od dva miliona kuna, piše "Jutarnji list".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana