Tekst objavljen: 24.02.2015 2:40        


BANJALUKA, 9. februara (Tanjug) - Od ukupnog broja radno sposobnog stanovništva, u Bosni i Hercegovini, žene čine 51,6 odsto, a u strukturi zaposlenih njihov udeo iznosi tek 37 odsto, pokazuju podaci ankete o radnoj snazi Agencije za statistiku BiH.

BiH:Žene teško do posla

BANJALUKA, 9. februara (Tanjug) - Od ukupnog broja radno sposobnog stanovništva, u Bosni i Hercegovini, žene čine 51,6 odsto, a u strukturi zaposlenih njihov udeo iznosi tek 37 odsto, pokazuju podaci ankete o radnoj snazi Agencije za statistiku BiH.
Studija koja je obuhvatila 10 hiljada domaćistava širom BiH otkrila je i da žene predstavljaju najbrojniji deo neaktivne populacije, s visokih 61,3 odsto, pišu Nezavisne novine.
Iz udruženja za zaštitu prava žena poručuju da žene često i ne traže radno mesto, jer su obeshrabrene, pa se i retko javljaju na biroe za zapošljavanje.
"Činjenica je da je uopšte teško doći do posla u BiH, a pogotovo populaciji iznad 50 godina, gde je najviše žena, koje su izgubile svaku nadu u zaposlenje i više se i ne javljaju nadležnim službama za zapošljavanje", kazala je direktorka Uruženja "Žena BiH", Azra Hasanbegović.
Aleksandra Petrić, izvršna direktorka fondacije "Udružene zene" iz Banjaluke, naglasila je da javna politika ne štiti dovoljno žene niti unapredjuje njihovu konkurentnost na tržištu rada.
"Poslodavci favorizuju mušku radnu snagu, dok se žene najčešće zapošljavaju, kada je reč o javnom sektoru, u pravosudju i administraciji, dok ih kod privatnih poslodavaca najviše radi u preradjivačkoj i tzv. lakoj industriji", istakla je Petrić.
Dodaje da nije redak slučaj da poslodavci pri zapošljavanju postavljaju neugodna pitanja budućim radnicama (o bračnom statusu, planiranju potomstva...), i istakla da se ne ceni biološka uloga žene u društvu i njena funkcija brige o potomstvu.
Predsednica udruženja gradjana "Tolerancijom protiv različitosti" (ToPeeR), Snežana Šešlija, rekla je da veliki broj žena radi na crno i da poslodavci masovno vode računa da ne zapošljavaju potencijalne porodilje.
"Zbog tradicionalnih odnosa u našem društvu, nismo svesni jednakosti muškaraca i žena, a ima i retkih slučajeva da porodice ili muževi ne dozvoljavaju ženama da rade", dodala je Šešlija.
Anketa pokazuje i da u kategoriji nezaposlenih najviše ima žena izmedju 25 i 50 godina, kao i da je najveći broj njih preko 50 godina starosti neaktivno u traženju zaposlenja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana