Tekst objavljen: 26.02.2015 3:50        


BEOGRAD, 11. februara (Tanjug) - Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da će Grad Beograd uvesti centralizovane javne nabavke, sa ciljem ostvarivanja ušteda u budžetu i najavio da će ove godine biti organizovano 12 takvih nabavki. Vesć je najavio da od sutra u Privrednoj komori Beograda sva javna komunalna preduzeha počinju sa prezentacijim planova javnih nabavki u ovoj godini, a prva će biti Direkcija za gradsko gradjevinsko ze

Beograd planira 12 centralizovanih javnih nabavki

BEOGRAD, 11. februara (Tanjug) - Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da će Grad Beograd uvesti centralizovane javne nabavke, sa ciljem ostvarivanja ušteda u budžetu i najavio da će ove godine biti organizovano 12 takvih nabavki.
Vesć je najavio da od sutra u Privrednoj komori Beograda sva javna komunalna preduzeha počinju sa prezentacijim planova javnih nabavki u ovoj godini, a prva će biti Direkcija za gradsko gradjevinsko zemljište.
Vesić je na konferenciji "Ka ekonomičnijim javnim nabavkama u lokalnim samoupravama", rekao da će najvažniji zadatak u budućim javnim nabavkama Beograda, osim najpovoljnije cene, biti kako obezbediti najbolji kvalitet roba i usluga.
U 2013, javna komunalna preduzeća u Beogradu su imala gubitak od 2,8 milijardi dinara, a prošle godne je zbog toga, kao i zbog mera štednje, obim javnih nabavki smanjen za 62 odsto, naveo je Vesić.
Na skupu koji je organizovala Uprava za javne nabavke, Vesić je naveo da je prosečan broj ponudjača na javnim tenderima za javne nabavke u Beogradu povećan sa 1,6 u 2013. na 2,8 u 2014. godini.
Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović u rekao je da je jedna od obaveza u pregovaračkom procesu sa EU potpuna primena Zakona o javnim nabavkama na svim nivoima vlasti u Srbiji.
Za primenu i implementaciju tog zakona nadležni su Uprava za javne nabavke i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, rekao je Jovanović.
Državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Željko Ožegović ocenio je da javne nabavke učestvuju sa oko 15 odsto u BDP-u zemlje i značajno podižu konkurentost njene privrede.
Budućnost javnih nabavki na lokalnom nivou je u njihovoj decentralizaciji i tu će resorno ministarstvo pružiti neophodnu pomoć, najavio je Ožegović.
Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt ocenio je da su javne nabavke veliki posao i naveo da beogradska kancelarija EU godišnje ima oko 600 javnih nabavki, u ukupnoj vrednosti od oko 200 miliona evra.
U EU godišnje javne nabavke iznose oko 12 biliona evra i mora se dobro voditi računa da se spreče pronevere, razna podmićivanja i zloupotrebe što je obiman posao, naveo je Benedikt.
Benedikt je najavio da će u martu Srbija početi pregovori o poglavlju 5 sa EU koje se odnose na javne nabavke i naznačio da su Srbiji potrebni dodatni podzakonski akti koji se odnose na Zakon o javnim nabavkama, a izazov će biti i potpuna primena tih propisa.
U Srbiji je ustanovljeno oko šest odsto neregularnosti i grešaka u sprovodjenju javnih nabavki, koje će morati postupno da budu sprovedene, naveo je Benedikt.
Na konferenciji su dodeljeni i sertifikati za službenike za javne nabavke.
Skup su podržali Program Ujedijenih nacija za razvoj (UNDP) i Vlada Kraljevine Švedske, a na konfeernciji u Starom dvoru prisustvovali su i predstavnici lokalnih samouprava iz Srbije i kompanija zainteresovanih za javne nabavke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana