Tekst objavljen: 07.03.2015 5:50        


MOSKVA, 20. februara (Tanjug) - Bruto domaći proizvod (BDP) Rusije u januaru 2015. godini smanjen je 1,5 odsto na godišnjem nivou. Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva za ekonomski razvoj, tu preliminarnu procenu dao je direktor odeljenja za makroekonomske prognoze Ministarstva Kiril Tremasov na sednici saveta za obezbedjenje finansijske stabilnosti Evroazijskog ekonomskog saveza.

BDP Rusije u januaru niži 1,5 odsto

MOSKVA, 20. februara (Tanjug) - Bruto domaći proizvod (BDP) Rusije u januaru 2015. godini smanjen je 1,5 odsto na godišnjem nivou.
Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva za ekonomski razvoj, tu preliminarnu procenu dao je direktor odeljenja za makroekonomske prognoze Ministarstva Kiril Tremasov na sednici saveta za obezbedjenje finansijske stabilnosti Evroazijskog ekonomskog saveza.
"U januaru je, prema preliminarnim procenama, BDP smanjen 1,5 odsto u odnosu na januar prošle godine. Prilagodjavanje ekonomije novim spoljašnjim i unutrašnjim uslovima će potrajati 2-3 kvartala i veh na jesen ćemo moći da vidimo prve znake preokreta poslovnog ciklusa", kazao je on.
Tremasov je podsetio da, prema poslednjoj objavljenoj prognozi, Ministarstvo za ekonomski razvoj ove godine očekuje pad privrede od oko tri odsto pri scenariju koji pretpostavlja prosečnu godišnju cenu nafte od 50 dolara za barel.
Devalvacija rublje koja je dovela do skoka inflacije i pada realnih zarada, po njegovom mišljenju, uklonila je strukturnu neravnotežu ruske privrede, formirane u prethodnim godinama.
"Troškovi preduzeća, uključujucji i one vezane za ljudske resurse, su smanjeni, a ukupna ekonomija je postala konkurentnija. Ta činjenica, kao i uvedene antikrizne mere ograničavaju dubinu pada i stvaraju uslove za obnavljanje ekonomskog rasta", ukazao je Tremasov.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana