Tekst objavljen: 17.03.2015 12:30        


BEOGRAD, 2. marta (Tanjug) - Asocijacija potrošača Srbije preporučila je danas bankama da je neophodno da jasno naznače uslove korišćenja usluga, jer su istraživanja pokazala da su informacije obimne, a cenovnici i tarifnici teško razumljivi potrošačima. Banke nisu u dovoljnoj meri transparentne kod objašnjavanja proizvoda, posebno kod naknada i troškova, a mnogi troškovi su nejasni, saopšti

APOS: Banke da jasno naznače uslove korišćenja usluga

BEOGRAD, 2. marta (Tanjug) - Asocijacija potrošača Srbije preporučila je danas bankama da je neophodno da jasno naznače uslove korišćenja usluga, jer su istraživanja pokazala da su informacije obimne, a cenovnici i tarifnici teško razumljivi potrošačima.
Banke nisu u dovoljnoj meri transparentne kod objašnjavanja proizvoda, posebno kod naknada i troškova, a mnogi troškovi su nejasni, saopštio je APOS.
U tom udruženju tvrde da je primećeno da u nekim slučajevima banke ne koriste istu terminologiju, pa se za isti pojam koriste termini dozvoljeni minus, dozvoljeno prekoračenje, dozvoljena pozajmica po tekućem računu i slično.
Jasno definisani sadržaji ponuda, tačno i detaljno navedena prava i obaveze, posebno razumljivi cenovnici usluga, pomažu potrošaču da napravi izbor koju mu najviše odgovara, što takodje utiče na povećanje fer konkurencije medju bankama, stoji u saopštenju.
Preporuke APOS-a bankama su da uz svaki ponudjeni paket usluga treba navesti i cenu održavanja računa koja obuhvata sve predvidjene usluge, da je cene pojedinačnih usluga koje potrošač može da bira mimo paketa potrebno jasno naznačiti kao i uslove pod kojima se odredjene usluge mogu koristiti.
Takodje, potrebno je da banke precizno stave na uvid potrošaču koje se usluge u okviru paketa ipak naplaćuju mimo mesečne cene paketa, kao i koje usluge su besplatne.
APOS potrošačima preporučuje da pre nego što se odluče za banku u kojoj će otvoriti tekući račun, da pogledaju detaljno sajtove banaka i ponude paketa za održavanje tekućeg računa. Takodje treba da obrate pažnju na lokacije filijala, bankomata i ekspozitura banke.
Najčešće korišćena bankarska usluga po istraživanju APOS-a su tekući računi i usluge osnovnih paketa- debitna platna kartica, plaćanje trajnim nalogom, elektronsko bankarstvo, SMS obaveštenja o promenama na računu, korišćenje pozajmica.
Istraživanje je radjeno u periodu od januara do sredine februara 2015, a uzorak je obuhvatio 15 banaka koje su imale najveću neto ukupnu bilansnu aktivu prema podacima objavljenim na sajtu Narodne Banke Srbije 30.09.2014. godine.
Istraživanjem su obuhvaćeni troškovi održavanja tekućih računa i usluge na osnovu informacija dostupnih na sajtovima banaka. U zavisnosti od broja informacija, njihove preglednosti i uporedivosti ocenili smo transparentnost informacija na sajtu.
Cene najpovoljnijih - osnovnih paketa za održavanje tekućih računa se kreću od 100 do 250 dinara.
Nisu uzimani u obzir povoljniji uslovi za penzionere ili neke druge kategorije fizičkih lica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana