Tekst objavljen: 31.12.2023 16:00        


Večita dilema za mnoge vozače u Srbiji je kako ići na posao kolima ili gradskim prevozom

Pet saveta za manju potrošnju goriva u vožnji


U prvom slučaju, imate svoj komfor i štedite vreme, ali jevožnjasopstvenim automobilom svakako skuplja varijanta od mesečne kartice za gradski prevoz.

Međutim, ukoliko svakodnevno koristite automobil kao prevozno sredstvo, trebalo bi da znate da postoji način da uštedite i da vam mesečni izdatak za gorivo na kraju meseca bude znatno manji.

1. Ne pritiskajte naglo gas

Kada ujutru krećete na posao, pre nego što startujete motor kola, prvo proverite da li su svi uređaji isključeni. Potom upaliteautoi sačekajte nekoliko sekundi, a zatim polako krenite, ali postepeno dodavajući gas. Ovo je jako važno pošto je motoru potrebno izvesno vreme da dostigne radnu temperaturu. Naglim dodavanjem gasa se povećava potrošnja goriva.

2. Način vožnje

Ustanite na vreme, pa ćete samim tim i krenuti na vreme, tako ćete izbeći brzu vožnju do posla, što će se odraziti naravno i na potrošnjugoriva. Jedan od korisnih saveta je da na uzbrdicama i nizbridicama ne dodajete gas bez preke potrebe, jer i to utiče na stanje u rezervoaru.

3. Kada sipati gorivo?

Verovatno niste znali da ako rano ujutru ili uveče napunite svog četvorotočkaša, kada su najniže temperature vazduha, gustina goriva je veća, što rezultira i punijim rezervoarom. Takođe, ako ste u mogućnosti na benzinsku pumpu svratite kada vam je strelica koja označava količinu goriva na polovini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


4. Izbacite iz automobila sve nepotrebno

Na potrošnju goriva utiče i težina automobila, odnosno ako u njemu ne vozite bespotrebne stvari, on je lakši, a samim tim je i potrošnja manja.

5. Menjač mudro koristite

Broj obrtaja motora uvek bi trebalo držati na optimalnom nivou. Ukoliko u vožnji naglo opadne odmah promenite brzinu na manji stepen prenosa. Isto važi i kada broj obrtaja raste, tada prebacite na veći stepen prenosa. Primetićete da je stanje urezervoaruznatno bolje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gorivo potrošnja goriva trikovi za uštedu ušteda goriva u vožnji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana