Tekst objavljen: 10.12.2023 18:00        


Štednja ne treba da bude bauk već vaš stav prema životu

Kako je jedna Beograđanka u novembru uspela da uštedi 200 evra bez odricanja od bilo čega


Jedna Beograđanka je odlučila da živi kao Nemac, bar na poslu, i uspela je da uštedi 200 evra prošlog meseca, a to joj je pošlo za rukom, sledeći, kako kaže, "nemački model života". Naime, nema ko nije čuo za čuvenu razliku između Nemaca i Srba, a koja se mogla videti u restoranima, nekad, u vreme bivše Jugoslavije. Tako naši ljudi od Vardara do Triglava pričaju kako su Nemci bili čudni u to vreme - svako plaća svoj račun, a mi se utrkujemo ko će da časti ceo sto...

Pored toga, Nemci ako ne popiju flašu vina, ponesu kući to što je ostalo, a kod nas je to bila sramota. Nikad se, kod nas, nije pakovalo ništa "za poneti". Danas je, ipak, malo drugačije razmišljanje, ali opet nedovoljno drugačije.

Evo o čemu je reč.

"Pre svega, moje sve kolege kupuju doručak u pekari, na to potroše svakog jutra minimum 250 dinara. U vreme ručka - naručuju hranu, prosečna cena obroka je oko 500 dinara. Dakle dnevno 750 dinara samo za hranu, a gde je nešto slatko, kafa... Dan na radnom mestu ih izađe minimum 1100 dinara", priča sagovornica B. Z. za naš portal.

Kako kaže, ona doručkuje kod kuće, ručak nosi od kuće i tako je spojila i ugodno i korisno.

"Za razliku od drugih, ja znam šta jedem. To je hrana koju sam pripremila na zdrav način i nemam grižu savesti oko toga šta jedem, a i ne rizikujem da pojedem nešto što mi se možda neće dopasti", kaže ona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Na pitanje kako je rešila kafu na radnom mestu, odgovara:

"Na poslu mućkam instant kafu, koju bih pila kod kuće, svakako. Ista je kao ona u kafiću. U vruću vodu sipam instant kafu, dodam mleko, i eto..."

Na konstataciju da ručak košta i kod kuće, ona kaže da svakako kuva svakog dana velike obroke zbog toga što ima dvoje dece, te da ponekad deca nešto ne bi ni jela, a ta hrana umesto da se baci jer je "višak", bude pojedena...

Prostom računicom, svakog dana u novembru je uštedela malo više od 1000 dinara, što je oko 200 evra na mesečnom nivou.

A šta je uradila sa tih 200 evra?

"Odlučila sam da ih još ne potrošim. Planiram da skupljam tako cele godine, pa sledeće zime da odem na egzotično putovanje sa mužem, usred zime! Tad će se svi pitati odakle mi pare, a eto odakle...", iskrena je ona.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
200 evra mesečno štednja novca ušteda mesečni troškovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana