Tekst objavljen: 21.06.2023 14:00        


Ispostavilo se da bankari koji rade od kuće, postavljaju viši etički standard od svojih kolega u kancelariji

Da li se više "hvata krivina" kada se radi od kuće ili iz kancelarije?


Mnogi šefovi kao da su jedva dočekali da prođe period korone i mera zaštite - samo da bi vratili radnike u kancelariju. Kažu, tako mogu bolje da ih "prate i nadziru" šta rade.

Većina tih lidera je duboko uverena da je upravo rad u kancelariji "mesto poštenja i etičkog ponašanja" zaposlenih, dok u radu na daljinu (od kuće) - navodno - vlada bezakonje.

Teško je reći da li je to tačno, jer zloupotrebe može biti na oba ova mesta. Iako, tradicionalno, verujemo da su kancelarije mesta gde se radnici ponašaju po PS-u, to nije baš uvek slučaj. Ako izuzmemo praznične žurke i povremena ludovanja na poslu,i u ofisu kao i kod kuće - mogu se naći oni koji "hvataju krivinu".

Štaviše, nedavna studija koja treba da bude objavljena u časopisu European Financial Management, sugeriše na to da priča o kancelariju kao "čuvaru morala radnika" dobija zaokret.

Ispostavilo se da bankari koji rade od kuće, postavljaju viši etički standard od svojih kolega u kancelariji.

Iako je šef  Tesla i Tvitera, Ilon Mask, rad od kuće nazvao "moralno pogrešnim", i iako iz vodećih svetskih banaka takođe ne veruju u njegovu efikasnost, ovaj rezultat bi mogao da se odrazi na buduće zahteve Džej Pi Morgana i Goldman Saksa.

Drugim rečima, time što zahtevaju da se bankari vrate na posao, možda nesvesno otvaraju Pandorinu kutiju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ovo otkriće je nastalo iz detaljne analize podatakajedne od pet najvećih banaka u Velikoj Britaniji. Za vreme jednogodišnjeg perioda izolacije, autori studije su se fokusirali na izveštaje o "nedoličnom ponašanju" u kompanijama koje zapošljavaju 162 trgovca.

Ispostavilo se da su trgovci koji rade od kuće - imali svega 7,3 šansi da izazovu upozorenje o nedoličnom ponašanju, nasuprot njihovih kolega koji su revnosno odlazili na posao; tu je procenat šansi iznosio neverovatnih 37,6 odsto.

Ukratko ,u kancelarijama se 5 puta više demonstriralo neprikladno ponašanje, u odnosu na dom radnika. Ali, treba definisati i šta je tačno "neetično" ponašanje, budući da se u studiji pod tim pojmom svrstava i zevanje.



Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poslovna etika rad od kuće rad iz kancelarije istraživanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana