Tekst objavljen: 20.02.2017 10:56        


Japanska SoftBank grupa koja upravlja američkom telekomunikacionom kompanijom Sprint namerava ponovo da pokuša spajanje sa T-Mobile-om koga kontroliše nemački Deutsche Telekom, prenosi Reuters. 

T-Mobile ponovo na meti preuzimanja, akcije u plusu 5%

SoftBank još uvek nije otpočeo pregovore, koji su po američkim zakonima zabranjeni dok traju nadmetanja za kupovinu frekvencija, ali se očekuje da razgovori otpočnu u aprilu kada se ovi poslovi okončaju. Pre dve i po godine, SoftBank je nameravao da spoji T-Mobile i Sprint, ali je ovaj posao propao zbog antimonopolske regulative.

Tadašnji dogovor podrazumevao je da SoftBank preuzme upravljanje novonastalom kompanijom, dok bi Deutsche Telekom bio manjinski akcionar.

U to vreme T-Mobile je vredeo 30 milijardi dolara, ali je sada narastao na 50 milijardi i predstavlja trećeg po veličini operatera po broju pretplatnika u SAD. Sprint je četvrti, a njegova tržišna vrednost se nije menjala u odnosu na 2014, te i dalje stoji na oko 36 milijardi dolara.

Čelnici Deutsche Telekoma nedavno su napomenuli da nisu spremni da prodaju američki biznis koji je nakon velike ekspanzije u proteklim godinama skoro jednak nemačkom poslovanju ove kompanije. Neimenovani izvori Reuters-a napominju da bi SoftBank, u novim okolnostima, mogao biti spreman da preda kontrolu u Sprintu i zadrži manjinski paket u merdžovanoj kompaniji.

Akcije T-Mobile-a u petak skočile su skoro osam odsto na objavu vesti, da bi trgovanje završile u plusu 5,5 odsto na 63,9 dolara. Akcije Sprinta porasle su 3,3 odsto na 9,3 dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana