Tekst objavljen: 21.04.2017 11:13        


Nemački proizvođač premijum automobila, BMW, objavio je rast kvartalnog profita pre oporezivanja u periodu januar-mart od 27 odsto, u velikoj meri pod uticajem rasta vrednosti njegovog udela u servisu za mapiranje, HERE, nakon ulaska Intela.

Rast prihoda i profita BMW-a u 1Q, pad margine

Pozitivan uticaj na bruto rezultat dodali su i finansijski prihodi, kao i bolji rezultat kineskog "joint venture-a" BMW Brilliance Automotive. Dobit pre oporezivanja u prvom kvartalu dostigla je 3,01 milijardu EUR, značajno iznad predviđanja tržišta od 2,38 milijardi i 2,25 milijardi evra, kada se odbiju jednokratni efekti.

Vrednost udela BMW-a u HERE-u doprinela je rezultatu sa 183 miliona evra, dok je finansijski rezultat podržao profit sa 122 miliona evra. BMW je potvrdio očekivanja blagog rasta profita na godišnjem nivou i profitnu marginu auto biznisa između 8 i 10 odsto.

U prvom kvartalu operativna margina je pala na 9,0 odsto u odnosu na prošlogodišnji nivo od 9,4 odsto. Prodaja kompanije u periodu januar-mart skočila je 12 odsto na 23,5 milijardi evra, iznad predviđanja analitičara od 22,1 milijardu evra. Akcije BMW-a su snažno porasle nakon objave ove informacije, ali su potom preokrenule trend i dan završile u neznatnom plusu na 84,08 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana