Tekst objavljen: 24.12.2018 10:35        


Protekla sedmica donela je neuobičajeno visoku investicionu aktivnost na tržištu akcija, te se posle dužeg vremena desilo da su ove hartije dominirale u ukupnom prometu. Ukupna realizacija na tržištu iznosila je 1,03 milijarde dinara (8,7 miliona evra), dok je indeks Belex15 ojačao 1,1 odsto na 753,8 poena.

Rast Belexa uz vanredno visok promet

Ubedljivo najprometnija akcija bila je Galenika Fitofarmacija (FITO) sa realizacijom od 637,3 miliona dinara, uglavnom na cenama od 2.720 i 2.750 dinara. U tri velike transakcija isprometovano je 8,8 odsto od ukupnog broja akcija, a kupac je ostao sakriven iza kastodi računa.

Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) skočio je 3,7 odsto na 1.815 dinara uz promet od 65,5 miliona dinara. U petak je francuski VINCI ispunio finansijske obaveze iz potpisanog ugovora o koncesiji te je faktički od petka u ponoć preuzeo funkciju operatora ove vazdušne luke.

Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) beležile su pojačanu tražnju protekle sedmice, pa su na momenat stizale i do nivoa od 700 dinara. Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je 48,3 miliona dinara, a najveći deo prometa ostvaren je na ceni od 690 dinara što je 2,8 odsto više u odnosu na prethodnu sedmicu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Komercijalna banka (KMBN) je fluktuirala u sedmicu u rasponu 2.150-2.250 dinara uz solidan promet od 28,2 miliona dinara. Zanimljivo je da je prošle sedmice objavljeno da je još jedna banka sa domaćeg tržišta promenila vlasnika. Societe Generale je prodao podružnicu OTP grupi, ali nije objavljena informacija o postignutoj ceni.

Posle više od mesec dana Messer Tehnogas (TGAS) se vratio na psihološku granicu od 11.000 dinara uz neveliki promet. Iz ove kompanije je saopšteno da će s početkom godine doći do ranije najavljene smene na čelu uprave, nakon što je bivši prvi čovek Tehnogasa prihvatio visoku upravljačku funkciju unutar Messer grupe.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana