Tekst objavljen: 12.06.2023 12:45        


Nakon što je u decembru 2021. godine sa Vladom Srbije i Petrohemijom potpisala ugovor o strateškom partnerstvu, Naftna industrija Srbije (NIS) je dogovor o preuzimanju ove kompanije i zvanično sprovela u delo u petak, 9. juna

NIS i zvanično postao većinski vlasnik Petrohemije


Kako je ugovor i predviđao, NIS je povećao vlasnički udeo u kompaniji sa 20,9 na 90 odsto, nakon što je sproveo dokapitalizaciju u visini od 150 miliona evra. Prema potpisanom sporazumu ova sredstva biće iskorišćena za izgradnju postrojenja za proizvodnju polipropilena kapaciteta od najmanje 140.000 tona godišnje u roku od šest godina.



Ove promene su i zvanično sprovedene u Agenciji za privredne registre iz kojih se vidi da je NIS uneo novčani ulog od 17,6 milijardi dinara (150 mliona evra).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Proces preuzimanja Petrohemije odužio se delimično i zbog dobijanja saglasnosti regulatora, a pozitivno rešenje od Evropske komisije je došlo u septembru prošle godine.

Evropska komisija je tada zaključila da predloženo spajanje ne bi izazvalo probleme u vezi sa konkurentnošću tržišta s obzirom na umerenu kombinovanu tržišnu poziciju kompanija koja je rezultat predložene transakcije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Naftna industrija Srbije (NIS) petrohemija Beogradska berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana