Tekst objavljen: 25.04.2017 14:40        


Naftna industrija Srbije (NIIS) demantovala je pisanje lista “Blic” da NIS u Srbiji primenjuje metodu ”frakturiranja“ koja je u svetu zabranjena.

NIS demantuje korišćenje nedozvoljenih metoda

NIS navodi da se metoda hidrauličkog frakturiranja sloja (GRP) koristi u svim velikim naftnim kompanijama u svim delovima sveta. NIS je saopštio da za održavanje proizvodnje nafte i gasa, u skladu sa strategijom razvoja kompanije, primenjuje različite metode dotoka u bušotinu, a takođe i različite metode uvećanja proizvodnje nafte naftnih slojeva.

“Jedna od najšire korišćenih metoda je metoda hidrauličkog frakturiranja sloja (GRP), koja se koristi u svim velikim naftnim kompanijama u svim delovima sveta. Velika aktivnost u GRP beleži se u susednoj Mađarskoj, Rumuniji, Italiji, GRP se primenjuje čak i na morskim bušotinama na priobalju Evrope.

U SAD GRP se primenjuje na 90 odsto novih bušotina, probušenih na naftu i gas, a ove godine porast proizvodnje nafte u SAD je ostvaren samo zahvaljujući aktivnom bušenju na ležištima nafte uljanih škriljaca, za čiju se razradu na svakoj bušotini koristi nekoliko desetina GRP”, tvrde u NIS-u. Ta naftna kompanija navodi i da pomenuta metoda, jeste zabranjena, "pre svega iz političkih razloga", u nekoliko zemalja kao što su Francuska, Bugarska i Holandija, koje ne proizvode, već samo uvoze naftu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana