Tekst objavljen: 09.11.2018 11:59        


Na današnjoj sednici, Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od tri odsto.

NBS zadržao referentnu stopu na 3%

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike. Inflatorni pritisci su ostali niski i u uslovima snažnog privrednog rasta. Inflacija je nastavila da se kreće u granicama cilja i u septembru je iznosila 2,1 odsto. I prema novembarskoj centralnoj projekciji, međugodišnja inflacija će ostati niska i stabilna u granicama cilja (3,0 ± 1,5 odsto) do kraja perioda projekcije, tj. u naredne dve godine.

U srednjem roku, kretanje inflacije biće pre svega opredeljeno postepenim rastom agregatne tražnje. Održavanje postignute cenovne stabilnosti u narednom periodu očekuju i finansijski sektor i privreda, o čemu svedoče njihova inflaciona očekivanja usidrena oko cilja od tri procenta i za godinu, i za dve godine unapred. Izvršni odbor je ocenio da efekti prethodnog ublažavanja monetarne politike doprinose ubrzanju privrednog rasta, koji je u dosadašnjem toku godine rastao po najvišoj stopi u poslednjih deset godina i iznosio 4,5 odsto međugodišnje. Visok doprinos privrednom rastu potiče od investicija, koje će i u narednom periodu omogućiti nastavak rasta izvoza prerađivačke industrije. Rast investicija podržan je i povoljnim uslovima finansiranja i rastom kreditne aktivnosti.

Takođe, neto priliv stranih direktnih investicija, koji više nego u punoj meri pokriva deficit tekućeg računa platnog bilansa, pozitivno utiče na rast izvoza i smanjenje spoljne neravnoteže u srednjem roku. Izvršni odbor smatra da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog dešavanja u međunarodnom okruženju, koja se tiču kretanja cene nafte, daljeg povećanja kamada u SAD-u i rasta protekcionizma u međunarodnoj trgovini. Ipak, Izvršni odbor ističe da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući povoljnijim makroekonomskim pokazateljima i izgledima za naredni period.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana