Tekst objavljen: 22.10.2018 15:13        


Domaće tržište akcija nastavilo je blagi uzlazni trend protekle sedmice, uz solidan promet na pojedinim akcijama. Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je 1,2 milijarde dinara (oko 10 miliona evra), dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao 0,9 odsto na nepunih 739 poena.

Belex u blagom plusu i treću nedelju zaredom

Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) bio je najprometnija akcija sa realizacijom od skoro 65 miliona dinara. Gro prometa činile su dve transakcije koje su realizovane na 1.660 i 1.680 dinara, na početku i kraju trgovačke nedelje. Još uvek nema zvaničnih informacija o krajnjim rokovima za uplatu koncesione naknade, što je bio i glavni razlog što se ovim akcijama poslednjih mesec dana trguje ispod nivoa od 1.700 dinara.

Inače, akcije Aerodroma predstavljaju najjaču kariku domaćeg berzanskog indeksa u tekućoj godini sa rastom od početka godine od 12,2 odsto. Gornjomilanovački Metalac (MTLC) porastao je tokom sedmice 4,6 odsto na 2.070 dinara kao posledica aktivnosti same kompanije.

Metalac je kupio novih 0,8 odsto sopstvenih akcija na ceni od 2.030 dinara i trenutno poseduje 5,15 odsto akcija od ukupnog broja. Galenika Fitofarmacija (FITO) nastavila je seriju solidnih prometa, uz nepromenjenu cenu od 2.800 dinara.

Najveći deo prošlonedeljne realizacije ostvaren je u petak u svega dve transakcije. Drugu nedelju zaredom, Naftna industrija Srbije (NIIS) beleži pojačanu investicionu aktivnost, ali je uprkos tome promet ostao na skromnih 9,1 miliona dinara. Akcija je porasla 0,7 odsto na 690 dinara, što je najviša cena još od početka septembra.

Subotički Veterinarski zavod (VZAS) predvodio je protekle sedmice dobitnike sa rastom od 16,3 odsto na 93 dinara kao posledica najave konsolidacije vlasništva. Viktorija grupa je objavila nameru za preuzimanje preostalih 10,38 odsto akcija koje se nalaze u rukama manjinskih akcionara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana