Tekst objavljen: 09.03.2024 9:00        


Svetske cene hrane su u februaru pale na najniži nivo u poslednje tri godine, saopštila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO)

Svetske cene hrane u februaru najniže za tri godine


U februaru je zabeleženi međumesečni pad cena svih glavnih žitarica i biljnih ulja koji je više nego nadoknadio poskupljenje mlečnih proizvoda, mesa i šećera.

Indeks svetskih cena prehrambenih proizvoda za februar je pao sa januarskih 118,2 poena na 117,3 poena, čime je nastavljen pad svetskih cena hrane koji je započeo u avgustu 2023. godine, navodi se na vebsajtu FAO. Vrednost ovog indeksa je za 10,5 odsto, odnosno za 13,8 poena niža nego u februaru 2023. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Cene žitarica su mesečno pale za pet odsto na 113,8 poena usled velike ponude na tržištu i očekivanja dobre žetve kukuruza u Južnoj Americi, a cene biljnih ulja za 1,3 odsto na 120,9 poena. Indikator cena mlečnih proizvoda je porastao za 1,1 odsto na devetomesečni maksimum od 120 poena, a najviše su porasle cene maslaca zbog veće uvozne potražnje kupaca iz Azije, prenosi Tanjug.

Cene mesa su nakon sedam meseci uzastopnog pada u februaru porasle za 1,8 odsto na 112,4 poena, posebno zbog poskupljenja živinskog mesa i govedine. Indeks koji prati cene šećera je porastao za 3,2 odsto na 140,8 poena usled zabrinutosti za proizvodnju u Brazilu, Indiji i Tajlandu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hrana cene hrane svetske cene hrane februar 2024

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana