Tekst objavljen: 07.12.2022 16:25        


Privredna komora Srbije (PKS) pripremila je i objavila Deklaraciju o zelenoj transformaciji srpske privrede, čiji je cilj da podstakne i podrži kompanije u procesu prelaska na cirkularni model poslovanja, uz očuvanje konkurentnosti i efikasnosti

"Proizvodnja baterija za električne automobile se seli u Evropu"


To je zapravo mapa puta kroz zelenu tranziciju i putokaz državi za donošenje podsticajnih mera. Na globalnom nivou samo mala i srednja moraće da potroše 33 miliona dolara u svoju adaptaciju na zelenu tranziciju do 2050, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na otvaranju „Look up”konferencije na Kopaoniku.

Prema njegovim rečima zelena tranzicija je neophodna zbog investicija, konkurentnosti i pristupa novim tržištima.

– U Evropi, pogotovo u centralnoj i istočnoj Evropi, se tiho dešava investiciona revolucija kada je reč o baterijama i električnim automobilima i čitavog lanca za za obradu i preradu retkih metala. Za sedam do deset godina će biti duplirana potražnja za retkim metalima. Oko 95 odsto procesa prerade retkih metala se radilo Aziji ali se trenutno ti proizvodni procesi sele u istočnu i centralnu Evropu. Najbolje se snašla Mađarska- rekao je Čadež.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Mađarska, koja sa 800 miliona evra subvencioniše proizvodnju baterija će po proizvodnji baterija uskoro biti iza Nemačke. Predsednik PKS ističe da dolaze kompanije iz Kine i Koreje koje u Evropi grade fabrike za proizvodnju baterija. Ovaj region ima šansu da bude deo investicionog talasa. Moramo dalje da se integrišemo u evropske tokove i moramo što pre biti deo jedinstvenog investicionog tržišta. Srbija prema njegovim rečima ima veliki potencijal. Neke azijske kompanije su kod nas želele da otvore svoje fabrike ovde ali pošto nismo deo jedinstvenog evropskog tržišta otišle su u Mađarsku.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Privredna komora Srbije evropa električni automobili baterije za automobile

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana