Tekst objavljen: 20.08.2023 18:00        


Povećanje cene Snapdragona 8 Gen 3 moglo naterati kompanije da koriste Snapdragon 8 Gen 2 iz 2022. godine u telefonima sledeće godine

Mobilni telefoni će biti skuplji sledeće godine, a razlog su cene čipova


Prema nedavnim curenjima informacija, predstojeći Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 čipset navodno ima visoku cenu, a neki proizvođači Android pametnih telefona traže alternativne opcije za uređaje za 2024. godinu.

Pouzdan izvor podataka, Digital Chat Station, tvrdio je na kineskoj društvenoj mreži Weibo da bi povećanje cene Snapdragona 8 Gen 3 moglo naterati kompanije da koriste Snapdragon 8 Gen 2 iz 2022. godine u telefonima sledeće godine. Alternativno, neki veliki OEM proizvođači bi mogli da potraže rešenje u Qualcommovom rivalu MediaTeku i njegovom nedavno najavljenom Dimensity 9300 čipu.

Očekuje se da će Dimensity 9300 debitovati u oktobru i mogao bi da pruži performanse koje su uporedive sa Snapdragonom 8 Gen 3, što ga čini atraktivnom opcijom ako je cena niža. Rane glasine sugerišu da će Dimensity 9300 koristiti četiri Cortex-X4 i četiri Cortex-A720 jezgra s najnovijim MediaTekovim GPU-om i podržavaće do 9,6 Gbps LPDDR5T RAM-a.

S druge strane, Qualcomm bi trebalo da predstavi Snapdragon 8 Gen 3 u oktobru. Ovaj događaj se obično održava na Havajima, mada bi to moglo da se promeni zbog nedavnih požara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


U aprilu je AnTuTu benchmark Snapdragon 8 Gen 3 otkrio značajan napredak u performansama u odnosu na svog prethodnika. Slike koje kruže internetom pokazuju da je novi SoC postigao rezultat od 1.771.106 poena u AnTuTu v10 benchmarking testovima. Poređenja radi, Snapdragon 8 Gen 2 je testiran na oko 1,4 miliobna poena u testovima v10.

Priča se da će čipset naredne generacije koristiti konfiguraciju 1+3+2+2 jezgra, s jednom premium X-jezgrom, tri vrhunska A720 jezgra, dva A710 jezgra i dva efikasna A510 jezgra.

Sve veći troškovi Qualcommovih premium čipova već su uticali na cene za brendove poput Samsunga, doprinoseći višim cenama telefona na nekim tržištima ove godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
skuplji telefoni mobilni telefoni pametni telefoni 2024 čipovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana