Tekst objavljen: 23.06.2023 13:55        


Povodom donošenja novog zakona o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti koji će stupiti na snagu u januaru sledeće godine, a koji podrazumeva obavezu preduzeća da elektronskim putem arhiviraju dokumentaciju, na panelu ,,Transformacija poslovnih procesa kroz prizmu e-arhive", predstavnici različitih institucija, udruženja i kompanija ukazali su na važnost i novine koje donosi taj zakon

Mala i srednja preduzeća imaće obavezu da dokumentaciju arhiviraju elektronski


Advokat Ivana Stefanović iz advokatske kancelarije TSG, objasnila je da je u našoj zemlji bio na snazi zakon o kulturnim dobrima koji je usvojen 1994. godine, ali da su dinamika poslovnog okruženja i digitalizacija podstakli da se razmišlja o izmenama regulative, zbog čega je usvojen novi zakon o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti.

- Mislim da je danas veliki izazov pred kompanijama, pre svega što početkom sledeće godine privredna društva imaju obavezu da organizuju arhiviranje i čuvanje dokumentacije u elektronskom obliku. U tom smislu postoje podzakonski akti koje su usvojeni i smatram veoma važnim da svaka kompanija bude svesna obaveze i da joj na vreme pristupi kako bi bila u potpunosti usklađena sa važećim zakonima, navela je Stefanović.

Direktor predstavništva Atlantic Grupe Zoran Daljević, čija kompanija sprovodi elektronsko arhiviranje dokumentacije oko šest godina, objasnio je da je najveći posao pred malim preduzećima koja do sada nisu imala tu obavezu i dodao da očekuje da će država pomoći preduzećima oko usmeravanja, jer je potrebno da se obezbedi odgovarajući softver i organizacija.

- E-arhiva je  neminovnost. Za mala preduzeća je to malo komplikovanije nego za velika preduzeća. U narednom periodu očekujem da se uvede i e-akciza i e-otpravnica kako bi se zaokružio ceo ciklus digitalizacije u oblasti finansija, rekao je Daljević.

On je naveo da je elektronsko arhiviranje dokumentacije značajno unapredilo poslovanje toj međunarodnoj kompaniji i omogućilo, između ostalog, manje štampanja i potrošnje papira.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


- Takav način funkcionisanja doneo je pre svega unapređenje u smislu kontrole, pretraživanja, čuvanja i nekog lakšeg poslovanja u oblasti dokumentacije, rekao je Daljević.

Iz Udruženja kompanijskih pravnika Vukašin Petković naveo je da je tema današnjeg skupa veoma značajna jer je potrebno čuvati arhive, čime se ujedno čuva istorija države i privrede.

- Mislim da je važno da nastavimo kontinuitet poslova na osnovu onoga što se dešavalo u istoriji. Dobro je što je država regulisala to pitanje kao neku vrstu obaveze, jer su ranije ljudi na neki način to sami organizovali, rekao je Petković.

Član Upravnog odbora kompanije ASEE Srbija Dejan Đokić naveo je u pogledu obaveze arhiviranja dokumentacije u elektronskom obliku najveći fokus privrede na mala i srednja preduzeća, jer su velike kompanije, kao i veliki deo srednjih, spremnije na prilagođavanje tom načinu poslovanja.

- Veoma je važno sagledati sve aspekte i okvire elektronskog arhiviranja i definisati šta svi mi treba da uradimo da bismo bili spremni za primenu zakona od 1. januara 2024. godine. Čini se da mala preduzeća tek sada shvataju šta sve treba uraditi, zašto je ovo važno i koliki je put pred njima. Mislim da su danas dobili ohrabrenje od svih učesnika da mogu sve zakonske obaveze da završe u očekivanim rokovima i da će ostvariti konkretne benefite u poslovanju, rekao je Đokić.

On je dodao da se na današnjem panelu govorilo i o bezbednosti podataka, efikasnosti, kao i načinu na koji timovi treba da budu organizovani u svom radu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
elektronska arhiva arhiviranje dokumentacije arhivska građa mala i srednja preduzeća biznis

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana